Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Спасяването на "Дивите глигани"

Част от момчетата от "Дивите глигани"

© Associated Press

Част от момчетата от „Дивите глигани“

В навечерието на рождения ден на сина им семейството на Пийрапат Сомпианджай знае, че предстои специално събитие. За повечето младежи седемнайсет е емблематична възраст. Така че когато тренировката на отбора на „Дивите глигани“ приключва, в дома на Пийрапат го очакват подаръци, опаковани с шарена хартия, и торта с лицето на „Спондж Боб квадратни гащи“. Тази торта обаче ще остане недокосната.

След края на тренировката младият тайландски футболист и неговите единайсет съотборници се качват на велосипедите си. После, заедно със своя треньор, тръгват към пещерата „Там Луанг“ за една от любимите си планински експедиции. Докато навлизат в пещерата, „Дивите глигани“ носят няколко фенера и оскъдно количество храна. Все пак младежите не планират да останат вътре за повече от час. Никой от тях не подозира, че няма да види светлината на деня в продължение на две седмици. Две седмици, прекарани в жестокия капан на студената, мокра пещера.

Когато родителите на играчите от футболния отбор осъзнават, че децата им са изгубени, всички тръгват заедно към пещерата. На входа откриват изоставените велосипеди, раници и няколко чифта футболни обувки. Денят е 23 юни 2018 г. А след броени часове започва една от най-невероятните спасителни операции, извършвани някога.

Новият епизод на документалния футболен подкаст „Виктория“ разказва изключителна история за приятелство, смелост и силата на човешкия дух. В рамките на 17 дни повече от 10 000 души от различни държави работиха заедно, за да спасят живота на група тайландски младежи. А докато светът следеше усилията на десетки водолази, лекари, специални части и доброволци, тези младежи, заключени в абсолютна тъмнина, оцеляваха по единствения възможен начин – с вяра, дисциплина и спокойствие.

Слушайте обширния материал на журналиста Петър Георгиев за спасяването на „Дивите глигани“ в Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts или друга платформа за подкасти. Можете да го откриете и на уеб сайта на „Виктория“.

По време на спасителната акция в пещерата

© Associated Press

По време на спасителната акция в пещерата

„Виктория“ е авторски проект на Петър Георгиев.

25-годишният Георгиев е работил в БНТ като репортер на „По света и у нас“ и водещ на информационното предаване #Европа. Получава журналистическото си образование в университета в Нюкасъл, Великобритания и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Публикувал е материали в британските издания „Гардиън“, „Обзървър“ и „Скай Спортс“.

Преди време Георгиев „изпита“ българските спортни медии, като се представи за футболист на „Нюкасъл“. Как и защо го направи – четете тук.