Политика

Вариантите на новия коронавирус могат да заразяват мишкиНякои от вариантите на новия коронавирус могат да причинят COVID-19 на мишки, установиха френски изследователи, цитирани от Ройтерс.Дали гризачите след това могат да предават заразата на хора, трябва да бъде проучено допълнително. Засега те могат да бъдат използвани за лабораторни изследвания на болестта, защото с тях се работи по-лесно, отколкото с по-големите хамстери и порове, казаха направилите откритието специалисти от института „Пастьор“.

Първоначалният щам на вируса, открит в Ухан, Китай, не заразяваше мишките, защото шиповете му не се свързваха добре с техния протеинен рецептор ACE2, обясни БТА. Някои от новите варианти обаче, като южноафриканския и бразилския, имат мутации, които преодоляват това предизвикателство, пишат учените в bioRxiv, преди официална публикация за изследването.

Остава неизвестно и дали мишките могат да се заразяват една от друга.

„Нямаме опита да оценим здравния риск от тази новопридобита способност на вируса SARS-CoV-2, но това определено трябва да бъде проучено – каза Етиен Симон-Лориер от екипа. – Никой не иска вирусът да премине в нов резервоар, откъдето да може да се върне при хората, както се опасявахме за норките. Да се надяваме, че това няма да се случи“.