Любопитно

Вероятно ивермектинът пази от тежко боледуване на COVID  

Б роят на проучванията, които показват това, нарастват, казва изпълнителният директор на МБАЛ „Хигия” – Пазарджик, пише 24 часа. 

– Д-р Спиридонова, наблюдавали ли сте в практиката си пациенти с коронавирус, които приемат ивермектин? Разкажете как това антипаразитно лекарство може да намери място в терапията при COVID? 

– Ивермектинът като препарат е известен с антипаразитното си действие. В хода на изследванията инвитро се установява, че има активност и срещу РНК вируси (едноверижни) и това дава надежда на хората, че може да бъде използвано и антивирусното му действие.

Има и клинични проучвания, които отричат неговото действие, касаейки бионаличността на медикамента при употреба в стандартните му дози. Това означава, че когато приемем медикамента в обичайната му доза, неговата концентрация в плазмата и тъканните ни течности не е достатъчно висока, за да повлияе на вируса. Ето защо за COVID режима той се препоръчва в нова дозировка и клиничните проучвания, които са в новите дози, включително на българския производител, показват, че се постига добра ефективност, без медикаментът да има токсичност, въпреки по-високите дози. Тук е мястото да отбележа, че ивермектинът, който сега се прилага при хората, е различен от този, който се дава при животните.

– Какви са предимствата на медикамента?

– Ивермектинът има едно голямо предимство пред останалите препарати и то е, че има много добър профил на безопасност. Страничните ефекти са свързани със стомашно-чревния тракат предимно под формата на разстройство и тогава медикаментът трябва да бъде спрян. Противопоказен е и за бременни и деца.

– Кога трябва да се започне с приложението му и колко успешна е терапията?

– Препоръчва се препаратът да се вземе в началото след положителен PCR тест. Приема се по схема. Началният протокол за терапия при COVID включва микроелементи и витамини и на лекарите дълго време им липсваше ключов елемент. Ясно е, че антибиотик още от самото начало не може да се включи, защото говорим за вирусно заболяване, а не за бактериално. По тази причина в началото лекарите изписваха хранителни добавки, за да допълнят по някакъв начин имунния отговор. Сега ивермектинът се явява алтернатива на началното лечение при потвърден PCR. Приемайки го по посочената схема в много голяма вероятност това ще предотврати преминаването към средна и средно-тежка форма, ще облекчи симптомите и намалява риска от усложнение и влизане в болница. 

– Какъв е опитът в прилагането на тази терапия върху пациенти с COVID?

– Препаратът съществува от 20 г. за лечение на паразитни заболявания и към него вероятно ще се добавят и антивирусните индикации. За момента той получи разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата за лечение на чревни паразитози. Но в момента СЗО събира клиничните проучвания от цял свят, за да прецени дали официално да добави и антивирусните му индикации. 

Повечето пациенти, които са го ползвали, са прекарали заболяването леко. Доколкото ми е известно, Министерството на здравеопазването в Чехия е поръчало 5000 опаковки за лечение на пациентите им в болницата. За българския препарат има заявки и от други страни.

– Какъв е механизмът на действие на ивермектина?

– Това, което показват проучванията, е, че той намалява вирусното натоварване на клетката с COVID-19. Механизмът му е, че блокира навлизането на вируса в клетката, а така не му позволява да се развива. Идеята не е, че няма да настъпи заболяване, защото веднъж влязъл в организма, вирусът със сигурност е заразил определен процент от клетките, но ще намали по-нататъшното му разпространение и вирусното натоварване. Разбира се, това действа при 80-90% от хората. При 10-15 на сто може и да не подейства и при тях заболяването ще прогресира.

– Има ли заболявания или състояния, при които не бива да се приема?

– Това е препарат с доста сигурен профил. Няма специфични заболявания, при които да е контраиндициран. Но както при всички останали медикаменти, трябва да бъде преразгледана дозата при чернодробни и бъбречни заболявания, защото там протича метаболизма на медикаментите. Сериозни противопоказания обаче няма. Противопоказан е при бременни и лица под 18 г.

– Важно уточнение е, че лекарството се продава само с рецепта. Защо е важно хората да не пристъпват към самолечение с него?    

– Да, лекарството се отпуска срещу рецепта и е целесъобразно да се говори с лекар, който да го предпише според клиничната картина, която е индивидуална за всеки. 

– В България вече имаме фирма, която произвежда лекарство с ивермектин, но то още не е навлязло като препоръчително в терапията. В същото време страната ни отделя голям ресурс за закупуване на ремдесивир. Каква е разликата между двата медикамента?

– Проучванията в полза и против ремдесивира са толкова, колкото и при ивермектина. Цената на един флакон ремдесивир обаче е 390 долара, а за лечението на един пациент са необходими 6 флакона. Така цената на пациент е около 2400 долара и България е отделила няколко милиона ресурс за закупуването на това лечение. Освен това ремдесивирът е показен при болнично лечение, а ивермектинът е медикамент, който цели да запази пациентите извън болницата. Това води и до икономически импакт – те не влизат за скъпо болнично лечение, не се налага да спрат работа месеци наред и прекарват заболяването леко. 

– Въпреки надеждите и очакванията към ивермектина обаче лечение на COVID все още няма, нали?

– Да. Най-доброто средство, което имаме към момента, са ваксините. Всички трябва да им се доверим и да се постараем в кратки срокове да постигнем общ имунизационен имунитет. 

– Ситуацията в цялата страна с разпространението на коронавируса се влоши. Какво е положението в МБАЛ „Хигия”? 

– Отделението ни е пълно на 90%. Още по-големият проблем обаче са изтощените медицински екипи. Днес (петък, б.р.) събрах COVID екипите, които са психически изтощени и това не е само при мен, а в цяла България. Никой вече дори не говори за въпросните 1000 лв., които се дават на месец. Не че са малко, но те не могат да компенсират прегарянето на хората, а това не е в интерес и на самите пациенти. 

Лекарите и сестрите в болниците наистина вършат геройства в момента и би било много добре, ако общопрактикуващите лекари имат ежедневно червени коридори за техните COVID пациенти, както и рентгеновите отделения за провеждане на скенери – на карантинирани пациенти, защото напрактика те седят вкъщи, лекуват се и не знаят дали развиват пневмония, или не, просто защото са в карантина и няма къде да отидат. При нас в ДКЦ-то например има червен часови пояс в образната диагностика.