Политика

Д-р Цветелина Спиридонова: Вероятно ивермектинът пази от тежко боледуване на COVIDБроят на проучванията, които показват това нарастват, казва изпълнителният директор на МБАЛ „Хигия” – Пазарджик– Д-р Спиридонова, наблюдавали ли сте в практиката си пациенти с коронавирус, които приемат ивермектин? Разкажете как това антипаразитно лекарство може да намери място в терапията при COVID? 

– Ивермектинът като препарат, е известен с антипаразитното си действие. В хода на изследванията инвитро, се установява, че има активност и срещу РНК вируси (едноверижни) и това дава надежда на хората, че може да бъде използвано и антивирусното му действие. 

Има и клинични проучвания, които отричат неговото действие, касаейки бионаличността на медикамента при употреба в стандартните му дози. Това означава, че когато приемем медикамента в обичайната му доза, неговата концентрация в плазмата и тъканните ни течности не е достатъчно висока, за да повлияе вируса. Ето защо за COVID режима той се препоръчва в нова дозировка и клинчните проучвания, които са в новите дози, включително на българския производител, показват, че се постига добра ефективност, без медикаментът да има токсичност, въпреки по-високите дози. Тук е мястото да отбележа, че ивермектинът, който сега се прилага при хората е различен от този, който се дава при животните.

– Какви са предимствата на медикамента?

– Ивермектинът има едно голямо предимство пред останалите препарати и то е, че има много добър профил на безопасност. Страничните ефекти са свързани със стомашно чревния тракат предимно под формата на разстройство и тогава медикаментът трябва да бъде спрян. Противопоказен е и за бременни и деца.

– Кога трябва да се започне с приложението му и колко успешна е терапията?

– Препоръчва се препаратът да се вземе в началото след положителен PCR тест. Приема се по схема. Началният протокол за терапия при COVID включва микроелементи и витамини и на лекарите дълго време им липсваше ключов елемент. Ясно е, че антибиотик още от самото начало не може да се включи, защото говорим за вирусно заболяване, а не за бактериално. По тази причина в началото лекарите изписваха хранителни добавки, за да допълнят по някакъв начин имунния отговор. Сега ивермектинът се явява алтернатива на началното лечение при потвърден PCR. Приемайки го по посочената схема в много голяма вероятност това ще предотврати преминаването към средна и средно-тежка форма, ще облекчи симптомите и намалява риска от усложнение и влизане в болница. 

– Какъв е опитът в прилагането на тази терапия върху пациенти с COVID?

– Препаратът съществува от 20 г. за лечение на паразитни заболявания и към него вероятно ще се добавят и антивирусните индикации. За момента той получи разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата за лечение на чревни паразитози. Нов момента СЗО събира клиничните проучвания от цял свят, за да прецени дали официално да добави и антивирусните му индикации. 

Повечето пациенти, които са го ползвали, са прекарали заболяването леко. Доколкото ми е известно Министерството на здравеопазването в Чехия е поръчало 5000 опаковки за лечение на пациентите им в болницата. За българския препарат има заявки и от други страни.

Какъв е механизмът на действие на ивермектина?

– Това, което показват проучванията е, че той намалява вирусното натоварване на клетката с COVID-19. Механизмът му е, че блокира навлизането на вируса в клетката, а така не му позволява да се развива. Идеята не е, че няма да настъпи заболяване, защото веднъж влязъл в организма, вирусът със сигурност е заразил определен процент от клетките, но ще намали по-нататъшното му разпространение и вирусното натоварване. Разбира се това действа при 80-90% от хората. При 10-15 на сто може и да не подейства и при тях заболяването ще прогресира.

– Има ли заболявания или състояния, при които не бива да се приема?

– Това е препарат с доста сигурен профил. Няма специфични заболявания, при които да е контраиндициран. Но както при всички останали медикаменти, трябва да бъде преразгледана дозата при чернодробни и бъбречни заболявания, защото там протича метаболизма на медикаментите. Сериозни противопоказания обаче няма. Противопоказан е при бременни и лица под 18 г.

– Важно уточнение е, че лекарството се продава само с рецепта. Защо е важно хората да не пристъпват към самолечение с него?    

– Да, лекарството се отпуска срещу рецепта и е целесъобразно да се говори с лекар, който да го предпише според клиничната картина, която е индивидуална за всеки. 

– В България вече имаме фирма, която произвежда лекарство с ивермектин, но то още не е навлязло като препоръчително в терапията. В същото време страната ни отделя голям ресурс за закупуване на ремдесивир. Каква е разликата между двата медикамента?

– Проучванията в полза и против ремдесивира са толкова, колкото и при ивермектина. Цената на един флакон ремдесивир обаче е 390 долара, а за лечението на един пациент са необходими 6 флакона. Така цената на пациент е около 2400 долара и България е отделила няколко милиона ресурс за закупуването на това лечение. Освен това ремдесивира е показен при болнично лечение, а ивермектинът е медикамент, който цели да запази пациентите извън болницата. Това води и до икономически импакт – те не влизат за скъпо болнично лечение, не се налага да спрат работа месеци наред и прекарват заболяването леко. 

– Въпреки надеждите и очакванията към ивермектина обаче, лечение на COVID все още няма, нали?

– Да. Най-доброто средство, което имаме към момента са ваксините. Всички трябва да им се доверим и да се постараем в кратки срокове да постигнем общ имунизационен имунитет. 

– Ситуацията в цялата страна с разпространението на коронавируса се влоши. Какво е положението в МБАЛ „Хигия”? 

– Отделението ни е пълно на 90%. Още по-големият проблем обаче са изтощените медицински екипи. Днес (петък, б.р.) събрах COVID екипите, които са психически изтощени и това не е само при мен, а в цяла България. Никой вече дори не говори за въпросните 1000 лв., които се дават на месец. Не че са малко, но те не могат да компенсират прегарянето на хората, а това не е в интерес и на самите пациенти. 

Лекарите и сестрите в болниците наистина вършат геройства в момент и би било много добре, ако общопрактикуващите лекари имат ежедневно червени коридори за техните COVID пациенти, както и рентгеновите отделения за провеждане на скенери – на карантинирани пациенти, защото на практика те седят вкъщи, лекуват се и не знаят дали развиват пневмония или не, просто защото са в карантина и няма къде да отидат. При нас в ДКЦ-то например има червен часови пояс в образната диагностика.