Днес

Кратки новини: Такситата в София вече вдигат първоначалната си такса

Кратки новини: Такситата в София вече вдигат първоначалната си такса

© Георги Кожухаров

Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Такситата в София вече вдигат първоначалната си такса

В София вече има таксита, които работят с по-висока първоначална такса след промените в Наредба 34, с които беше променен начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната тарифа за километър пробег. Все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 77 стотинки на километър и нощната от 88 ст., но вече се срещат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса, каза пред БНР Кирил Ризов от съюз „Такси“. По думите му в столицата повечето фирми ще заработят с новите тарифи от следващия месец.

Поредниото затваряне ще намали оборотите на компаниите, каза още Кирил Ризов и допълни, че браншът отново ще поиска подкрепа от държавата. „Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене, театри. Таман започнахме да качваме оборотите до повече от 50% и какво се получи – отново локдаун и отново падаме на 20 процента. Така че наесен отново ще поискаме алтернативния данък за 2022 г. да бъде сведен до законовия минимум от 300 лв.“, заяви той.

Коалиция ГЕРБ-СДС почете паметта на жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг“

Кандидати за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС се включиха в традиционното шествие до лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч, което СДС организира вече 32 години, в памет на жертвите на комунистическия режим в България, съобщи пресцентърът на партията.

„Вече 32 години СДС извървява пътя към една от българските Голготи – лагера на смъртта „Слънчев бряг“. Отдаваме почит на избитите, обругани, унищожени българи, несъгласни с комунистическия режим. Днес наследниците на този режим, техните синове и внуци отказват да осъдят престъпленията на комунизма. Вместо това имат наглостта да се представят като носители на промяната. Ние, десните демократи, не бива да го допускаме. Заради паметта на невинните жертви на лагерите на смъртта, на избитите от Народния съд, на ограбените човешки съдби и души Бог да прости невинните жертви и вечен позор за техните палачи!“, каза председателят на СДС Румен Христов.

Един от задържаните за шпионската афера е пуснат под парична гаранция

Според източници на БНТ, след като му е повдигнато обвинение, той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата. В четвъртък вечерта при акция на ДАНС и МВР бяха задържани шестима обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на Русия. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна.

След 2 месеца движението на метрото до „Хаджи Димитър“ е възстановено

От днес се възстановява движението между станциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ от третата линия на столичното метрото, съобщи БНТ. Движението до последната станция в район „Подуяне“ беше спряно за ремонт на 30-метров участък на релсите, който се надигна заради подпочвени води. Два месеца бяха необходими, за да се ремонтира трасето.