Политика

Незрящият Андриян Асенов с успех от втория път и в любовта, и в “България търси талант”

Имитаторът мечтае да си намери работа, за да си купи жилище

Затваряйки очи и слушайки го, пред вас ще се появят образите на Бойко Борисов, Тодор Колев, Слави Трифонов, Тодор Живков, Любен Дилов- син и още много личности. Перфектен имитатор, актьор, музикант, победител в “България търси талант”, това е Андриян Асенов.

Роден в село Лесковец, незрящ по рождение, Андриян още на 5-годишна възраст се отделя от семейството си и заминава да учи в училище за деца с нарушено зрение “Луи Брайл” в София. Поради невъзможността родителите му да го взимат от училище, той остава в пансион. Първата година е в подготвителен клас, в която се учи да е самостоятелен и да дели играчките, храната и вниманието на възпитателите с другите деца. Това е тежък период за Андриян не само защото е отделен от родното си място и близките си, а и защото тогава е разводът на родителите му. След известно време майка му се премества в София и започва работа в пансиона, в който е той, за да се грижи за него. Двамата се изнасят на квартира, но след няколко години на Андриян отново му се налага да се върне в пансиона. Майка му се прибира в село Лесковец, а той отново преживява трудността да се адаптира. Иска да е в родното си място, да е със семейството си и да учи в масово училище. Въпреки че това не се случва, Андриян е доволен от своето детство. Помни игрите с приятелите си и пази колекцията си от 150 динозавъра играчки. 

“Не съм бил лишавано или пренебрегвано дете, винаги са ми давали това, което искам. Имам до ден днешен приятели от детството. По наше време играехме на телевизионни игри и тетрис. Въпреки че не съм виждал, съм играл с братовчедите и приятелите ми и никога не съм бил изолиран. По цели нощи сме играли на телевизионни игри, джаги и настолен футбол”, разказва Андриян.

Като дете у него

се заражда

интересът

към пиaното,

но се оказва кратковременен и заменен от интерес към барабаните. Дядо му от страна на баща му, който е музикант, го води в школата, където свирят. Там малкият Андриян опитва да свири на тупан (ударен музикален инструмент). Следват опити за мелодии с лъжици и вилици по различни повърхности, докато баба му не му дава тупана, останал от дядо му. “Не съм ходил на уроци, дядо ми почина и не можеше да ме учи, сам си пусках песен и започвах да я свиря”, разказва той. Успоредно с това Андриян пее във вокалната група на композитора Георги Холянов. Групата участва във фестивали и концерти, но младият изпълнител се отказва, след като гласът му мутира.

Любовта му към

имитациите

пламва на

10-годишна възраст,

когато намира касета на Веселин Павлов, по-известен с псеведонима Весо Парцала. “Обичах да слушам касети, леля ми имаше много и когато намерих касета на Весо Парцала, започнах да запомням вицовете от нея и да имитирам гласа му”, си спомня имитаторът. Семейството му е първата публика, която има удоволствието да го слуша. “Може да разказва вицове 48 часа без да повтори нито един”, е рекламата, която прави дядо му, когато идват гости у тях. Впоследствие Андриян започва да имитира и други разказвачи на вицове. След излязъл албум на Слави Трифонов, той започва да имитира гласа на Слави, както и песните му. Впоследствие пресъздава гласовете на Тодор Колев и Тодор Живков, а след изслушано интервю се получават и имитациите на министър-председателя Бойко Борисов. 

“Един имитатор не може да имитира всеки от раз. Някои образи се получават веднага, а за други се изисква много време. Най-важното е да можеш да предполагаш какво човекът, когото имитираш, би казал”, смята Андриян.

Именно с блестящите си имитации заслужено

става победител

в “България

търси талант”

Признава, че е бил скептичен относно предаването, тъй като това е вторият му опит в него. “Първият път, когато кандидатствах, беше през 2016 година, но никой не ми се обади, не се свързаха с мен и от тогава станах скептичен за тези предавания. Разочаровах се и си казах, че повече няма да се занимавам с кастинги и такъв вид шоу”. След три години обаче Андриян отново е кандидат в предаването, без дори сам да знае за това. След спектакъл в театър – лаборатория “Алма Алтер” някой от присъстващите е изпратил видео на организаторите на “България търси талант”. Актьорът дори не подозира за случващото се, докато не получава покана от продуцентите да участва. Все така негативно настроен, Андриян обаче решава да даде втори шанс на шоуто. Вече е одобрен, впечатлява публиката с имитациите си на Бойко Борисов, Тодор Колев и Любен Дилов- син и получава златен бутон от журито.

“Когато Катето Евро натисна по погрешка хикса, аз знаех, че това е той, защото съм гледал предаването неведнъж и разпознавам звука. Но тогава ползвах актьорското блъфиране, като питах дали е златният бутон. Имах възможността да си го изпрося и се възползвах”, разказва победителят. Сега той е щастлив, защото си е тръгнал от предаването с 4 пъти “да”, един хикс, златен бутон, титлата “победител” и любовта на зрителите.

Дали се е вълнувал на сцената и от публиката, имитаторът казва, че е свикнал хората да му пляскат заради играта му в театъра. За него по-важно е обаче публиката да остане безмълвна. Смята, че по-ценна е тишината след дадено изпълнение, отколкото аплодисментите. Това означава, че е накарал аудиторията да се замисли и е оставил нещо у нея.

Представление, което предизвика вцепенение у публиката, е “Стефан Стамболов: часът на моето убийство”, в което Андриян влиза в образа на Стамболов. Постановката е изиграна на открито пред театър-лаборатория “Алма Алтер” на 3 март, който се намира в Софийския университет. Тя събира десетки зрители, които остават впечатлени. Според актьора спектакълът на открито достига до повече хора, които дори за минута да се отбият, взимат по нещо от него.

Въпреки победата в “България търси талант”, спечелената награда, многото приятели и любовта на публиката, Андриян смята, че

истинският успех е

неговата приятелка

Тя също има проблеми със зрението. Двамата се влюбват преди четири месеца и оттогава мечтаят за общ живот. “Един ден махах хора, с които не общувам от приятелите ми във фейсбук. Тя ми беше честитила рождения ден, но разговорът не беше потръгнал. Казах си, че пак ще ѝ пиша и ако отново се държи гадно, ще я премахна от приятелите. Почнахме да си пишем и този път разговорът потръгна”, разказва със сияещо лице Андриян. Той ползва специален софтуер, който помага на незрящи при работа с телефон чрез четене на текста, който е на екрана. Според него двамата с приятелката му са свързани и се разбират само по тона на гласа. Обичат заедно да слушат музика и да си говорят. Имитаторът е щастлив, че с уважението и отношението си е спечелил момичето, в което е влюбен. За него няма по-хубаво от това любимият човек да го посреща, когато се прибира вкъщи, и да пита как е минал денят.

Сега Андриян мечтае да си намери работа, за да осъществи другата си мечта- да има апартамент. Той се надява, че заедно с половинката си ще мислят за трети човек.