Днес

"По-малкото лошо": Слави Трифонов би се коалирал с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

"По-малкото лошо": Слави Трифонов би се коалирал с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

© Дневник

В първата си предизборна проява, в небрежни говор, облекло и обстановка лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов отговаря около час и половина на въпроси на свои почитатели по телевизия „Седем-осми“. Своеобразното предаване бе излъчвано на живо и в официалната страница на телевизионния водещ във Фейсбук.

С отговорите си телевизионният водещ се разграничи за пореден път от основните политически партии, обясни общо за някогашните си приятелски отношения с Бойко Борисов, определи поведението на президента Румен Радев като достойно и заяви, че вижда като евентуални коалиционни партньори „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, защото според него са „по-малкото лошо“.

Слави Трифонов срещу (почти) всички

Като „по-малкото лошо“ определи Слави Трифонов „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, когато бе запитан от млад мъж, представил се с името Валентин Котов.

„През целия ми живот винаги ми се е искало да избирам между добро и лошо“, заяви Трифонов, но каза, че доколкото това не било възможно, смята обединението „Демократична България“ и коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ като възможни коалиционни партньори, защото са „по-малкото лошо“, в зависимост от следизборните реалности.

Лидерът на „Има такъв народ“ отрече да е възможна коалиция между неговата партия и ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и НФСБ. Шоуменът и преди се е обявявал срещу водещите политически сили и повтори убеждението си: „Няма да има такива коалиции, това е повече от ясно! Мога да си го татуирам, но това е тъпо“.

Поименно Трифонов изрази възмущение срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов заради репликата му към протестиращите майки на деца с увреждания, които нарече „група кресливи жени, които спекулираха с децата си“. Негативно звучеше отношението на лидера на „Има такъв народ“ и към евродепутата Ангел Джамбазки (от ВМРО), защото в края на 2019 г. бе засечен да кара пил и защото миналата година е замерял протестиращи с пиратки и вода.

Трифонов за Борисов и Радев

Мъж, представил се като Антон Башев, попита Трифонов какви са му отношенията с настоящия премиер Бойко Борисов, „защото по едно време беше Ваш приятел“. Лидерът на „Има такъв народ“ потвърди, че е имал приятелски отношения с Борисов, когато е бил главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР).

По думите на Трифонов до там се стигнало след като Бойко Борисов му гостувал в шоуто (то се излъчваше дълги години по Би Ти Ви), подарил му куче, чупил е летви заради уменията си по бойни изкуства и като цяло показал „различен образ от повечето членове на МВР“. Според Трифонов обаче отношенията им станали „невъзможни“ след като е станал кмет на София и министър-председател. Лидерът на „Има такъв народ“ не бе конкретен за причините и обстоятелствата за промяната в отношенията.

По-положително мнение Трифонов изрази единствено за президента Румен Радев, като общо определи поведението му като „много достойно“.

Трифонов за COVID-19

Още в началото на предаването, в което шоуменът и водач на листите от Варна и Стара Загора призова оператора да покаже неформалната обстановка, в която Слави Трифонов ще отговаря на въпроси. По думите му сюжетът се развива от „стаята на сценаристите“ в квартал Левски в София.

Камерата показа екипа и лидерът на „Има такъв народ“ каза, че „ние сме по-малко от 15 човека, затова сме без маски“. Това изказване обаче е неточно, защото носенето на маски е задължително на закрито, дори и в офиса (ако се приеме, че хората в кадър са на работа). До 15 човека могат да се събират на частни тържества (например сватби, кръщенета и др.), като в тези ситуации действително не са упоменати изисквания за предпазни средства.

От мъж на име Теодор Иванов Слави Трифонов бе попитан как би продължил да управлява ситуацията с COVID-19 и как би постъпил с националния оперативен щаб. Шоуменът направи оценка, че „цялата ситуация с коронавируса е абсурдна“. В този контекст Трифонов акцентира върху участието на имунолога проф. Андрей Чорбанов в „Има такъв народ“.

Чорбанов е отявлен критик на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. На него пък често се противопоставят членовете на щаба за коронавируса, както и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.