Днес

Абсурдите на изборната администрация за възрастните хора

За да подадат заявление за подвижна кутия, от възрастните хора се иска документ за ТЕЛК, какъвто не са длъжни да притежават, както и да го подадат онлайн.

© Associated Press

За да подадат заявление за подвижна кутия, от възрастните хора се иска документ за ТЕЛК, какъвто не са длъжни да притежават, както и да го подадат онлайн.

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Дневник“ публикува коментара на актьора Златко Гулеков от „Фейсбук“, повдигащ важния въпрос ще могат ли и как възрастните трудноподвижни хора да гласуват с подвижна избирателна кутия. Дали казусът, описан от него, ще получи благополучно разрешение, все още не е известно. Очаква се отговор от общината и от Районната избирателна комисия. Не е известно и колко на брой възрастни хора са имали същия проблем, за да заявят избора си. Случващото се е абсурдно, защото в повечето населени места действа добре отработена система за социален патронаж и администрацията би следвало с лекота да реши проблема на трудноподвижните избиратели. Читатели, които са имали същия проблем, могат да ни пишат на редакционната поща [email protected]

Живея с баба Тота (82) и дядо Ради (89). Над нас живее Евдокия (81). На първия етаж живеят Каля (89) и Иван (91). Поисках да им помогна да подадат в местната община заявление за гласуване с преносима избирателна кутия.

Попълних заявленията, описах, че са трудно подвижни след фрактури, инсулти, паркинсон, предсърдно мъждене, коксартрози и артрити….

Как ще гласуваме на 4 април – всички важни въпроси и срокове и последите прогнози – четете тук

Служителката в общината ми звънна да ми каже, че трябва да представя ТЕЛК/НЕЛК на заявителите. Поисках да ми даде официален отказ, за да го обжалвам в съда. Тя каза, че няма как да получа официален отказ, защото тя не може да заведе заявленията.

Обадих се в РИК Бургас. Един възпитан експерт ме успокои, че тези граждани имат право да гласуват и те ще обсъдят какво писмо да изпратят до общините и че мога да се свържа с тях след час-два. Звъннах след 4 часа и едно усмихнато с гласа си момиче ми каза, че имат решение. Да представят епикризи за своите заболявания и как могат до утре (крайния срок) да подадат заявлението online.

Имам следните въпроси:

1. Защо изборната администрация смята, че решение на ТЕЛК/НЕЛК е ценз за правото да гласуваш, когато тези решения само обосновават правото на финансова подкрепа от държавата?

2. Трима от петимата възрастни граждани получават топъл обяд, защото в КОВИД кризата не могат да напускат дома си, понеже са трудно подвижни. Родителите ми не получават топъл обяд по тази програма, защото има кой да се грижи за тях и не се налага. Общината не знае ли, кои възрастни хора са трудно подвижни?

3. Трудно ли е за администрацията да се сети, че гражданин над 80 години не може да попълни и подаде онлайн заявление с прикачен към e-mail документ (ТЕЛК/НЕЛК/Епикриза)?

4. Тези правила дискриминират ли възрастните хора?

5. Нарушават ли конституционното им право да гласуват?

6. Има ли партия, която да зададе тези въпроси на ЦИК, на парламента, правителството и президента?

7. Да направя ли видео как живеят и се движат тези старци, за да разбере изборната администрация какви абсурди създава?

8. Има ли адвокат, който да помогне на тези хора, за да не бъдат лишени от право на глас?

Всичко най-важно за предстоящите избори – в специалната рубрика на „Дневник“.