България

В Гърция мобилизират лекари

Здравната система в Гърция е на границите на възможностите поради рекорд на интубираните болни с Covid-19, предаде БНР. Започва мобилизиране на лекари, тъй като има недостиг на медици в държавните болници.

До края на деня лекарите на частна практика имат възможност доброволно да се включат в екипите на Covid отделенията ,където има недостиг на специалисти. От утре сутрин те ще бъдат мобилизирани, съобщават от правителството.

От министерството на здравеопазването днес отправиха последен призив към медиците. „Не можем да си представим лекари, положили Хипократовата клетва, да отказват помощ в такъв момент“, казаха от ведомството.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви категорично, че ще разпореди мобилизация от утре.

Проблемът с недостиг на медици е предимно в област Атика, където ежедневно се регистрират половината от заразените с вируса в Гърция, но се задълбочава и в други райони на страната от увеличаване на хоспитализираните.

В Атина мобилизираха част от частните клиники, където настаняват болни.

В Солун прехвърлят болни от съседни области, където вече няма места в специализираните отделения за Covid-19. Все по-често болните са от едно семейство, което според медиците, е резултат от строгата карантина.