Днес

Гърция удължава ограничителните мерки за влизащите до 5 април

Пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че „10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен“. Същото мнение изрази той и вчера пред „Нова телевизия“. От утре влизат в сила нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от COVID-19. По думите на Кунчев намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Той изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Според Кунчев е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката. „Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много – той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите“, каза той.

Главният държавен здравен инспектор е обезпокоен от броя на претите в болница. „Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. Това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система“, коментира той.

Засега няма „внос“ на южноафриканския щам

„За момента не засичаме „внос“ на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има – в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем“, каза Кунчев. В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Кунчев успокои, че няма да човек човек, който да не получи втора доза на ваксината „Астра Зенека“. Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

Попитан какви ваксини ще се произвеждат в представения от премиера Бойко Борисов нов завод в Разград, Кунчев каза, че няма информация.