България

Гърция удължи мерките за сигурност, разреши риболова

Гърция удължи мерките за сигурност при влизане в страната до 5 април

От утре Гърция премахва част от ограниченията, въведени срещу разпространението на вируса. Тази стъпка е част от плана за постепенно отваряне на крехката гръцка икономика, въпреки продължаващия натиск над болниците.

Археологическите музеи на открито и фризьорските салони в Гърция отварят врати от понеделникq докато съдилищата се очаква да бъдат отворени веднага след промените от страна на Министерството на правосъдието. Разрешен е и риболова, вътре в общината по местоживеене. Излизането е разрешено със смс код 6 към номер 13033.

Вечерният час през почивните дни в цялата страна от вчера започва с два часа по-късно – в 21:00 часа.

От днес отвориха и църквите, където е разрешено максимум по 20 миряни да присъстват на литургия.

Следващата стъпка, от 29 март, се очаква да бъде възобновяването на търговията на дребно, нещо, което беше подчертано от правителството, но и от експертите, че това е приоритет и през април ще последват училищата и веднага след това заведенията за хранене (кетъринг) и други дейности.

От края на месеца в аптеките ще има безплатни бързи тестове за коронавирус. Българите, които притежават здравен номер АМКА, също могат да ползват безплатни тестове.

В страната с 11 милионно население до момента са направени милион и 400 хиляди ваксинации. Очаква се до края на м. март да бъдат направени над 300 хиляди ваксинации и всички на възраст над 60 години ще бъдат ваксинирани до м. май.

Гърция променя и разпоредбите за авиополети на максимален брой пътници от Русия, който се увеличава от 500 на 4000 пътници на седмица, както и премахването на ограниченията от Турция, Албания и Северна Македония, съобщиха от Управлението за гражданска авиация. Забрана за влизане в Гърция на граждани на трети страни, различни от страните от Европейския съюз и Шенгенското споразумение остава.

Седем (7) дни карантина за всички пристигащи от чужбина, включително държавите-членки на Европейския съюз. Изолацията ще бъде в дома или на мястото на временно пребиваване, посочено в PLF форма, освен ако не останат в Гърция за по-кратък период, като в този случай временното ограничение е валидно за този период, т.е. до заминаването им.

В допълнение, международните пътници ще бъдат проверявани при пристигане, въз основа на процедурата, предвидена в формуляра за локация на пътници. В случай, че тестовете установят положителен пътник, карантината ще бъде валидна 14 дни.