Любопитно

Корупционен скандал за купуването на маски в Германия, оставка

А лфред Заутер, влиятелен политик от баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) подаде оставка от всички партийни постове днес. Той е поредната политическа фигура, оказала се въвлечена в скандал за корупция при обществените поръчки за предпазни маски, който подкопа общественото одобрение за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

В скандала бе замесен и здравният министър Йенс Шпан, който и без това е обект на критики за управлението си на епидемията, предаде Франс прес.

Поверителен документ за COVID-19: Германия е реагирала с огромно закъснение

Според разследване на „Шпигел“ през пролетта на 2020 г., по време на първата вълна на пандемията, министърът консерватор е наредил купуването чрез министерските служби на стотици хиляди маски посредством германската медийна група „Бурда“, за която работи съпругът му Даниел Функе. Това показвали документи на министерството, предадени на долната камара на парламента, на които се позовава сп. „Шпигел“.

Поръчката на 570 000 маски тип FFP2 от министерството „може да породи конфликт на интереси“ поради факта, че съпругът на министъра „работи като лобист и директор на представителството на „Бурда“ в Берлин“, пише списанието. Потърсено за коментар от АФП, министерството отхвърли тези подозрения. Договорът „е сключен и му е даден ход след получаване на офертата, като е следвана стандартизирана процедура на пазарни цени“, увери говорител. Съпругът на министъра изобщо „не е бил информиран“ и „не е била платена никаква комисиона“, посочи „Бурда“ в „Шпигел“.

Срещу коронавируса: Какво препоръча здравният министър на Германия

При цена от 1,73 долара (1,60 евро) на маска, министерството в крайна сметка е платило 909 000 евро на „Бурда“, която е предплатила сумата на доставчик в Китай. 

Въпреки че министърът и съпругът му не са обвинени, че са се обогатили, този случай възниква в деликатен момент. Християндемократическият съюз (ХДС) на Шпан и на канцлерката Ангела Меркел, както и целият им консервативен лагер, от седмици са разтърсвани от скандал за комисиони, получени от депутати от съюза при покупката на маски, или във връзка с други подозрения за обогатяване.

„Гардиън”: Открит гей и противник на бурките може да смени Меркел

Тези афери допринесоха за негативен за ХДС обрат на регионалните избори в две провинции миналата неделя, а партията бележи срив в допитванията само месеци преди парламентарните избори в края на септември.

Алфред Заутер от ХСС,, депутат в регионалния парламент на Бавария, е разследван от прокуратурата по подозрения, че е вземал подкупи в замяна на помощ при осигуряване на договори за обществени поръчки за маски по време на пандемията. Той отхвърля всички обвинения.