Днес

Кратки новини: Катастрофа със загинал затвори Прохода на републиката

Кратки новини: Катастрофа със загинал затвори Прохода на републиката

© Георги Кожухаров

Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Катастрофа със загинал затвори Прохода на републиката

Тежък пътен инцидент между тир и лек автомобил наложи цялостното затваряне на старопланинския проход Хаинбоаз, съобщи „Нова телевизия“. Инцидентът е станал около обед, след Предела на трасето в посока Гурково.

Челно са се ударили лек автомобил с великотърновската регистрация и товарен камион. На място е загинал водачът на автомобила. Ранени са двама негови спътници.

Заради следствените действия, поне четири часа ще бъде блокирано движението. Обходният маршрут за леки автомобили е през прохода Шипка. Товарните изчакват на място.

Фандъкова предлага общината да поеме поддръжката на подлезите

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе предложение до Столичния общински съвет поддръжката на най-значимите и използвани от гражданите подлези да премине към Столичната община, съобщи БНР.

Сега подлезите се стопанисват от районните администрации, които са с ограничени възможности, и това е една от причините състоянието на много от тях да не е добро.

ЕК ревизира ограничения за свинското месо в България

Европейската комисия ревизира и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в България, наложени поради разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна, съобщи пресцентърът на агенцията за безопасност на храните.

Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.

Проходаът Троян-Кърнаре е затворен заради снега

Пътните настилки в областта са мокри и хлъзгави. От Областната дирекция на МВР – Пловдив, съветват водачите да пътуват с повишено внимание и автомобили, подготвени за зимни условия.

Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните за шпионаж

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионаж в полза на Русия, съобщи БНТ. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. тази сутрин в Софийския военен съд. Заседанията са планирани да започнат в 11 ч. Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста му.

В петък прокуратурата съобщи, че е задържала шпионска група, работила в полза на Русия. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението. Шестима бяха са привлечени като обвиняеми, вчера един от тях беше освободен под парична гаранция.