Любопитно

Проф. Ангелов: Ваксината е надеждата за справяне с вируса

„Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата „локдаун“ е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките“,  заяви в студиото на „Неделята на NOVA“  здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Новата заповед на министъра за ковид – мерките

„Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината. Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим“, призова Ангелов.

По думите му мерките не се влияят от предстоящия вот.  „Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За какво политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?“, каза Ангелов. И заяви, че изборите няма да бъдат отложени. „Те ще се проведат безопасно. Нека хората да гласуват“, поясни здравният министър.

Ваксината е надеждата за справяне с вируса, каза проф. Ангелов. Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии, каза още той и добави, че не зависи кога ще пристигат доставките. Здравният министър обаче смята, че през април ще могат да се ваксинират повече хора.

Ангелов: Нека хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, да бъдат спокойни

„Хората са уплашени. Не знам от къде се поражда този страх. Няма никакви данни за неблагоприятни събития, свързани с ваксината на AstraZeneca. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата, посочи здравният министър.

Относно новината, че България е готова да започне производство на ваксини, той обясни следното. „На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на така наречения ата „HERA инкубатор“. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС. България ще подаде заявка за участие”.

Борисов: България има готовност да произвежда ваксини