Днес

Съдът остави за постоянно в ареста един от петимата обвинени в шпионаж

Съдът остави за постоянно в ареста един от петимата обвинени в шпионаж

© Надежда Чипева, Капитал

Съдът успя да разгледа и приключи само едно от исканията и остави в ареста за постоянно един от задържаните за шпионаж. Петимата от задържаните 6 души по обвинение в шпионаж в полза на Русия се изправиха пред Софийския военно-окръжен съд, след като прокуратурата внесе в 6 ч. сутринта искане за постоянния им арест. Мерките им за неотклонение се гледат поотделно от два съдебни състава и при закрити врата, при абсолютна изолация на медиите от съдебните заседания.

На продължилото 5 часа заседание Военно-окръжният съд реши да остави в ареста зам.-шефът на дирекицията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната полк. Петър Петров, съобщи Би Ти Ви. Той многократно е награждаван за служба на родината. Прокуратурата поиска постоянен арест за всички задържани по случая.

Обвиненията към бившите настоящи военни са, че са предавали информация, която е държавна тайна на чужда държава, събирали са данни за секретни операции на НАТО. Получавали са между 2000 и 3000 долара на месец за тази информация.

Според защитата основният проблем е, че не е ясно дали документите, приложени към делото, са класифицирана информация. Според прокуратурата данните и доказателствата са достатъчни.

Кремъл е готов на реципрочни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати.