Любопитно

Създадоха тест за COVID-19, даващ резултат за 10 минути

Ф ренски учени твърдят, че са създали нов тест за COVID-19, който дава резултат в домашни условия за 10 минути. Любопитен детайл около откритието е, че то е пряко свързано с мобилните ни телефони, съобщи NOVA.

„Нуждаеш се от три неща – мобилен телефон, към който свързваш специално устройство наречено потнециостат, след това изтегляш едно специално приложение, което прави така, че телефонът ти започва да работи като таблет. След това взимаш специална лентичка, включваш я към устройството – поставяш пробата от носа или устата си върху лентата. Отиваш да си вземеш душ или да пиеш кафе, връщаш сe, потапяш лентичката във физиологичен разтвор и наблюдаваш. В зависимост от честотата на сигнала, който устройството ти започне да излъчва можеш да разбереш дали си заразен с коронавирус или не”, обясни проф. Сабин Сунериц в интервю за NOVA.

„Към настоящия момент сме тествали нашия метод върху 300 души. В сравнение с PCR тестовете, които все още са най-точният и стандартен начин за диагностика на COVID-19, имаме припокриване на резултатите при 88 %  от случаите. Основната идея в дългосрочен план е всеки човек да може да си купи тази конфигурация от аптеката. По този начин ще могат да се правят постоянни тестове, а поводите за притеснения ще намалеят. Всички ще могат да се тестват преди да тръгнат за работа или пък ще имат възможност да изследват децата си преди да ги пуснат на училище“, каза още тя.

Проф. Сунериц не смята, че вирусът ще си отиде скоро. „Обществото трябва първо да си изгради глобален имунитет. Важно е да се знае, че чрез ваксинацията предпазваш себе си, но все още е налична възможност да разпространяваш вируса“, каза тя и отправи призив: „Останете позитивни, носете маски. През зимата е ключово да носим предпазна маска – по този начин се пазим не само от COVID-19, а и от останалите вируси. Опитайте се да се ваксинирате и се тествайте колкото се може по-често, за да спрем разпространението на вируса“.

Какви са мерките в най-засегнатите страни в Европа

COVID-19: Математик с прогноза за развитието на пандемията

Какво причиняват на децата новите мутации на COVID-19