Политика

С Джеймс Ливайн си отиде цяла епоха от оператаЕксглавният диригент на “Метрополитен” падна жертва на движението #metoo

Починалият на 9 март бивш главен диригент на нюйоркската “Метрополитен опера” Джеймс Ливайн, за чиято смърт обаче бе съобщено едва на 17 март, бе не просто главен диригент на най-големия оперен театър в света, той е цяла епоха в оперното изкуство.Дебютирал на сцената на Мет през 1971 г., до оттеглянето му през 2018 г. той е дирижирал 2552 спектакъла, много повече от всеки друг в историята на този театър, като става въпрос за много знакови представления и за премиери с участието на най-големите светила на операта през втората половина на XX век.

На практика Ливайн е най-популярният американски диригент след Ленард Бърнстейн, номиниран е 37 пъти за наградите “Грами”, като печели 10 пъти. През 1983 г. списание “Тайм” излиза с него на корицата и с огромно заглавие: “Най-добрият маестро на Америка”.

През по-голямата част от творческия си път Джеймс Ливайн е и музикален ръководител на Мет, като изгражда в продължение на над 4 десетилетия облика на “Метрополитен” като най-мащабния оперен театър в света, който не зависи от никакви субсидии, а само от публиката си и от спонсори, изнася по 7 представления седмично, плаща най-високите хонорари в света и разчита само на най-доброто.

Всичко това Ливайн постигна с цената на преодоляването на десетки препятствия, най-вече заради множеството си заболявания, които през последните години го принуждаваха да дирижира върху специално направена за него инвалидна количка.

След като се оттегли от музикалното ръководство на “Метрополитен” през 2017 г., той остана да дирижира още една година, след което обаче ръководството на театъра се отнесе към него, меко казано, доста обидно.

Джеймс Ливайн на практика падна жертва на движението #metoo, тъй като окончателното му уволнение през 2018 г. е пряк резултат от обвинения, че преди години е притеснявал сексуално хора, чиито имена така и не бяха съобщени публично.  

Публикации в “Ню Йорк Таймс” и “Ню Йорк Пост”, излезли в началото на 2018 г., го обиняваха, че е тормозел сексуално неназован мъж през 1983 г., когато диригентът е бил 42-годишен, а мъжът – на 15 години.

Появиха се и други анонимни обвинения, датиращи от края на 60-те години, и ръководството на “Метрополитен” се раздели с него. В официално изявление на операта бе съобщено, че са открити “правдоподобни доказателства, че г-н Ливайн се е възползвал сексуално от уязвими артисти в началото на техните кариери, над които имал власт”, а също и че прекратяват всякакви взаимоотношения с него за в бъдеще. Доста показателно е, че на негово място като главен диригент бе назначен канадският пианист и диригент Яник Незе-Сеген, който е открит гей и живее с мъжа си.

Въпреки че и в момента поне 80% от безплатните видео излъчвания на спектакли на сайта на “Метрополитен” са под диригентството на Джеймс Ливайн, ръководството на операта така и не сметна за нужно да публикува некролог за дългогодишния музикален ръководител на компанията.

След оттеглянето си от Ню Йорк Джеймс Ливайн живя известно време в Палм Спрингс, Калифорния. На 11 януари 2021 г. се планираше концерт на симфоничен оркестър във Флоренция под негово диригентство, но официалното обяснение за отменянето му бе пандемията.

Засега не е изяснено защо личният му лекар е съобщил на медиите за смъртта му едва седмица след настъпването ѝ.