Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

"По-подготвен от мен няма, но ще предложа друг премиер": Борисов проговори за кабинета на ГЕРБ

"По-подготвен от мен няма, но ще предложа друг премиер": Борисов проговори за кабинета на ГЕРБ

© Правителствена информационна пресслужба

По-подготвен от мен няма. Много хора държат аз да съм министър-председател, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две. Ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация“, така отговори Бойко Борисов на въпрос той ли ще е предложението на ГЕРБ за следващ премиер на страната. Името не бе назовано, но стана ясно, че това няма да е Томислав Дончев. В предложения нов кабинет ще има както хора от настоящия, така и нови имена, обясни той.

Непосредствено след днешното последно редовно заседание на Министерски съвет, на което бяха раздадени над 4.2 млн. лева за църкви в страната, Борисов говори във Велико Търново. 2 млн. от отделените пари се предоставят за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия в града, която Борисов посети.

„Ще подходим отговорно при предложението за правителство“, каза Борисов на заседанието на Министерския съвет, което е финално преди да подаде оставка пред новия парламент. До избирането на ново правителство кабинетът на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с премиер Бойко Борисов ще заседава в оставка.

Утре 45-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание след проведените парламентарни избори. На тях ГЕРБ получи 26.18% от гласовете и като победител ще получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Въпреки политическата изолация, породена от отсъствието на заявки за подкрепа от останалите парламентарно представени партии, ГЕРБ декларира, че ще предложи правителство. Партията не разполага с нужното мнозинство в парламента – има 75 депутати и по всяка вероятност предложеният кабинет няма да бъде приет. Съставът му все още не е съобщен.

„Българският избирател категорично ни постави на първо място и всички опити на последните в класирането да се опитват да се изкарат първи или най-значими изобщо не е вярно. Когато получим мандата като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесем към него. Нашите избиратели това искат. След като преценят другите партии дали ще ни подкрепят или не, има конституционен начин за действие“, каза Борисов.

„Нека им минат емоциите, нека се наговорят, нека си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно. Повярвайте ми, страшно голям дефицит има на кадри и на хора, които имат визия. Ако се отдадат само на низките си страсти, не знам“, отговори Борисов във Велико Търново на въпрос с кои политически формации смята да работи. „Аз съм европейски възпитаник повече от десетилетие и принципът там е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“, каза Борисов по темата дали е преговарял с други партии.

Без страх, но с нежелание за служебно правителство

В случай, че ГЕРБ и останалите политическите сили, които получат мандат, не получат достатъчно парламентарна подкрепа за предложените правителства, президентът ще назначи служебно правителство, което ще организира нови избори.

„Тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, значи те се страхуват за демокрацията. Едно служебно правителство има ролята да направи честни избори“, каза Борисов на Министерски съвет, а във Велико Търново доразви тезата си. Според него задаването на въпрос към Томислав Дончев (по време на пресконференцията на ГЕРБ в понеделник – бел. ред.) дали го е е страх от служебно правителство, означава, че журналистите считат, че то няма да бъде демократично. „Защо една политическа партия трябва да се страхува и кой иска да ни страхува, защо да ни страхува. Народът се произнесе и за чекмеджета, и за чанти, и за всичките им лъжи и манипулации. Страх ме е само от Господ“, каза Борисов

Според него да се стигне до служебно правителство означава, че партиите не са проявили мъдрост и отговорност. „Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират. Това са десетки милиони нови за избори. Хаос и една парламентарна република без парламент“, добави Борисов.

Победата над „Има такъв народ“ е неочакван успех

Борисов бе попитан и за поведението на втората политическа сила след изборите – „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов. До този момент Трифонов се ограничава до кратки публикации във фейсбук, насочени към феновете и избирателите му, но не и политически коментари и заявки по същество след изборния резултат.

„Мълчанието беше през цялото време, всеки има стил на работа. Избрали са този стил, мога да кажа, че във всички други държави, където се явиха такива формации на избори, те веднага станаха първи политически сили – Италия, Украйна, Словения. Ние сме с над 200 хил. гласа повече от най-добрия, най-талантливия в последните 30 години изпълнител, водещ на политически предавания. Това е неочакван дори за мен успех. Спомнете си по Би Ти Ви в най-гледаното време, колко години, над десетилетие, всяка вечер в праймтайма г-н Трифонов водеше политически предавания. Тежък хейт по управлението – по Плевнелиев, по мен, по всички, без хайде няма да казвам, вие си проверете кои. Никак не е случайно появяването му на политическата сцена, резултатът и това, че трябва да си поеме отговорността“, каза Борисов.

Борисов вече призова Слави Трифонов да се готви за управление, като му обеща и подкрепа от 10 дежурни депутати в парламента.

За промените в ГЕРБ

На 8 април от ГЕРБ съобщиха, че партията свиква национално събрание на 11 май, което, което да избере ново партийно ръководство. Дневният ред предвижда освобождаване на зам.-председателите на партията и избор на нова Изпълнителна комисия. Заместник-председатели на ГЕРБ са кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. В Изпълнителната комисия са още Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров (кмет на Стара Загора), Пламен Нунев, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева.

„В градовете, в които бяхме най-успешни, сега затова го анализирам, имаме резултати, които не ме задоволяват. Милиардни инвестиции в София се направиха Някъде партията бърка. Стара Загора и Бургас – там няма нещо ненаправено. Там резултатите за г-н Трифонв са най-близки. Това ще анализираме. По никакъв начин не съм свалил доверието нито от Фандъкова, нито от Димитър Николов, но с тях заедно и Изпълнителната комисия трябва да си отговорим защо с най-много направени неща и с успех на местните избори, се получи това. Моят отговор е, че недостатъчно сме обяснили, показали, недостатъчно сме били активни по време на кампанията в тези градове. Там обаче където загубихме местните избори и направихме промени – Благоевград, Перник, сега „Има такъв народ“ и БСП имат по-малко избиратели от ГЕРБ взети заедно“, коментира Борисов нагласите преди събранието.