Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Номинираният за премиер: ще е трудно, но ще направим възможното

Отговорите на поне три важни въпроса се очакват от първото заседание на Народното събрание:

Мисли ли „Има такъв народ“ за кабинет

до момента партията запазва пълно мълчание за намеренията си, а решението е ключово, тъй като ГЕРБ не може да прокара самостоятелно през парламента избор на правителството, което вече обяви, че ще състави. Всички участници в Народното събрание вече декларираха, че не биха подкрепили кабинет на досегашните управляващи и при тази перспектива скоро втората по големина политическа сила ще трябва да определи кандидат за премиер, на когото президентът да връчи проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет. Изявлението на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ ще е първото след изненадващия изборен резултат на партията.

Ще има ли избран председател в патовата ситуация

в парламента, при която никой от играчите не само няма достатъчно гласове за мнозинство, но е принуден да търси подкрепа от още две или три групи. Засега неофициалните информации сочат като най-постижима кандидатурата на юриста Ива Митева от партията на Слави Трифонов, която досега бе директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите. Всяка група трябва да излъчи и зам.-председатели.

Колко дълъг ще е животът на този парламент –

от изявленията се очаква да се разбере дали политическите играчи ще търсят компромис, за да успее парламентът да просъществува и да приеме поне част от заявените от повечето нови играчи законови промени, или конфронтацията ще е твърде силна и ще се върви към нови избори. Според заявките до момента най-широка подкрепа се очертава по поправки в Изборния кодекс, които да облекчат гласуването в чужбина и да гарантират честността на вота в България.