Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Политолог: Кандидатурата на Митов е мост към "Демократична България", но и капан

Първан Симеонов

© Красимир Юскеселиев

Първан Симеонов

Кандидатурата на Даниел Митов за премиер, издигната от ГЕРБ, е мост към „Демократична България“, но и капан за нея в сегашната външнополитическа ситуация. Това коментира пред Нова телевизия изпълнителният директор на социологическата агенция „Галъп интернешънъл болкан“ и политолог Първан Симеонов.

„В ситуация на дрънкане на оръжия в Черноморския регион на западните партньори ще им е трудно да разберат защо малките десни партии в България ще подкрепят нещо друго, а не Митов“, коментира Симеонов. По думите му кандидатурата за министър-председател на ГЕРБ не е изненада, защото още от времето, когато се носеха слухове, че ще бъде издигнат Николай Младенов, е било ясно, че се търси човек с евроатлантически профил. През декември 2020 г. тогавашният пратеник на ООН за Близкия Изток и български дипломат Николай Младенов отказа да оглави мисията на организацията в Либия като изтъкна лични причини и това подхрани слухове в България, че му е предложен премиерски пост тук.

Според Симеонов за „Демократична България“ това е калкулиран риск, защото вече са дали отговор защо са срещу членуващата в ЕНП ГЕРБ.

Даниел Митов започва политическата си кариера в „Демократи за силна България“ (ДСБ) – днес част от „Демократична България“. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция, но не успява да влезе в парламента. През 2012 г. Митов напуска ДСБ и се присъединява към партията „Движение България на гражданите“, основана от бившия еврокомисар Меглена Кунева.

На 6 август 2014 г. е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов, където е от квотата на Реформаторския блок.

След разпускането на кабинета Митов, както и други министри от Реформаторския блок, получиха обвинения от прокуратурата за престъпление по служба, но впоследствие беше оправдан окончателно от съда. Митов и заместникът му в министерството Христо Ангеличин бяха предадени на съд през 2017 г. по обвинение за престъпление по служба заради сключено споразумение с Министерството на земеделието за покупка на самолетни билети.

В интервюта в последните дни Митов се обявява за мащабна съдебна реформа, какъвто е приоритетът и на „Демократична България“.