Днес

БСП официално подкрепя Румен Радев за нов мандат, Нинова ще води комуникацията с него

БСП официално подкрепя Румен Радев за нов мандат, Нинова ще води комуникацията с него

© Цветелина Белутова, Капитал

Националният съвет на БСП е подкрепил Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, потвърдиха социалисти пред „Дневник“. Това е станало на закритото заседание днес след критики към Корнелия Нинова и ръководството, че решението не е било взето преди парламентарните избори.

По-късно от пресцентъра на партията изпратиха официално съобщение, че националният съвет е приел предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка за втори мандат със 122 гласа „за“, 0 „против“ и 9 „въздържал се“. Членовете на Националния съвет на БСП на днешното му заседание са сформирали работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането й, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова. Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава й влизат представителите от ръководството на партията – Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на Парламентарната група – Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория й мандат.

Подкрепата за Радев идва два дни преди началото на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за връчване на мандатите за управление на страната. БСП е трета политическа сила, но ако първите две – ГЕРБ и „Има такъв народ“ не получат достатъчна подкрепа за съставяне на кабинет, президентът следва да връчи мандат на партията с най-големи такива шансове.

През август 2016 г. БСП и АБВ издигнаха Радев като кандидат-президент на изборите през същата година. Още същия месец АБВ оттегли номинацията си за Радев, който спечели изборите след балотаж с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.