България

Великобритания се сбогува с принц Филип

Великобритания се сбогува с принц Филип. Той почина миналата седмица на 99-годишна възраст. Заради пандемията ще бъде изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април.

Церемонията започна с изпълнението на любимите песни на Филип, избрани лично от него. После поставиха ковчега с тленните останки на принца върху специалния „Ленд роувър“. Когато е навършил 82 г., Филип започва работа по Ленд роувър-а, с който возят ковчега. Той е проектиран специално да изпълнява ролята на катафалка.

Сега той е закрит с неговия личен флаг, който е разделен на четири квадрата. Върху ковчега има сабя и цветя. Принц Чарлз, принц Андрю и принцеса Ана са готови за потеглянето на траурната процесия.

Процесията тръгна. За първи път след като цял живот е трябвало да бъде четири крачки зад кралицата, за първи и последен път е пред нея. Принцовете и принцесите са подредени по линия на наследяването.

Двамата братя Уилям и Хари съпроводиха дядо си в последния му път рамо през рамо, тъй като братовчедът им Питър – синът на принцеса Ан е между тях. Кралицата се придвижи с лимузина. Но Филип е искал погребението да покаже, че семейството е единно. Цялото семейство е в костюми, а не в униформи, по желание на Филип. Всички медали обаче са на показ. Филип е бил светски човек и е обичал живота, затова е държал да не са в униформи.

Имаше обаче спекулации, че това решение е взето заради лишенаването на принц Хари от всички почетни звания, след като се отказа от задълженията си към кралското семейство.

Цялата страна запазва минута мълчание в памет на принца. Дори летище „Хийтроу“ спря за 5 минути работата си по това време.

След това ковчегът беше вкаран в параклиса „Свети Георги“ и започва траурната служба. Избраната от принца музика е показателна за жизнеутвърждаващия му дух – започна с химна на военноморския флот, беше изпълнена и една кантата, която е поръчана по повод 75-ата годишнина на Филип.

Архиепископът на Кентърбъри произнесе молитви за херцога. Кралицата седи сама по време на поклонението. Вероятно спазва социална дистанция заради пандемията и дава пример дори в този тежък момент.

По време на погребението Елизабет е видимо разстроена и плаче.

„Тя е кралица и ще се държи с изключително достойнство и изключителен кураж, както винаги. В същото време тя ще се сбогува с човека, за когото е била омъжена 73 години“ – каза Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, който води службата.

По пътя до църквата, след катафалката, пътуваше кралица Елизабет заедно с придворната дама.