Любопитно

Кралица Елизабет Втора седя сама на опелото на принц Филип

К ралица Елизабет Втора седя сама в хора на параклиса „Сейнт Джордж“ по време на опелото на съпруга й принц Филип, който бе до нея 73 години, съобщава БТА.

Спазвайки строгите правила за социална дистанция, 94-годишната кралица даде пример дори в скръбта си, сядайки отделно от членовете на семейството си, разпръснати в параклиса.

Едва 30 опечалени бяха допуснати на церемонията в замъка Уиндзор, където кралицата се изолира заради пандемията.  Други присъстващи седяха заедно.

Службата започна с влизането на Кентърбърийския епископ Джъстин Уелби в параклиса, а след него бе внесен ковчегът с тленните останки на принц Филип под звуците на химна „Аз съм възкресението и животът“.

Великобритания се сбогува със своя принц Филип

Елизабет Втора, облечена в черно и с черна маска с бял кант, седеше сама по време на опелото в параклиса, датиращ от 1475 година.

„Днес сме се събрали в параклиса „Сейнт Джордж“, за да предадем на Бога душата на неговия слуга, принц Филип, херцог на Единбург“, каза деканът на Уиндзор Дейвид Конър.

„Той ни вдъхновяваше с непоклатимата си лоялност към нашата кралица, със службата си към нацията и Общността на народите, със смелостта, силата на духа и вярата си“, продължи Конър.

След националната минута мълчание, принцовете Уилям и Хари заеха местата си на срещуположните страни на параклиса, като между тях остана надгробната плоча на крал Хенри Осми Тюдор.

След службата Уилям и Хари излязоха заедно от параклиса и бяха видени да разговарят.

Принц Хари изглежда благодари на Кентърбърийският архиепископ, преди да заговори с Кейт, съпругата на Уилям и херцогинята на Кембридж. Съпругата на Хари, Меган, не беше сред присъстващите на погребението.

Погребват принц Филип на 17 април в тесен семеен кръг

Принц Уилям застана от другата му страна и двамата братя продължиха да вървят заедно, разговаряйки спокойно.

Отношенията между братята са обтегнати през последните месеци, но те изглеждаха приятелски настроени един към друг по време на службата.

Кралицата първа излезе от параклиса, следвана от принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол, Камила.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>