Политика

Лек спад на безработицата в градовете през мартРавнището на проучваната безработица в китайските градовете през март е било 5,3 процента, което представлява спад от 0,6 пункта в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Националното статистическо бюро, предаде „Радио Китай“. 

През първото тримесечие са създадени общо 2,97 милиона нови работни места в градските райони, а процентът на безработица сред лицата на възраст между 25 и 59 години, по-голямата част от трудоспособното население, е бил 4,8% миналия месец.Проучването на Националното статистическо бюро в 31 големи града показва, че безработните там са 5,3% през март, с 0,2 пункта по-малко от февруари.

Проучваното ниво на безработица в градовете се изчислява въз основа на броя на хората без работа, участвали в изследването за заетостта.

Междувременно средният разполагаем доход на глава от населението на Китай за първото тримесечие възлиза на 9730 юана (около 1490 щатски долара), което е 13,7% по-високо от година по-рано в номинално изражение и означава средногодишен ръст от 7% през последните две години.

Ако не се отчита инфлацията, средният разполагаем доход на глава от населението нараства в реално изражение на годишна база с 13,7% през периода. Средният ръст на годишна база за първото тримесечие в реално изражение се е покачил с 4,5% през последните две години.

През периода януари-март средният разполагаем доход на глава от населението в селските райони достига 5398 юана, което е ръст от 16,3 процента в реално изражение, докато този на градските жители се увеличава с 12,3 процента реално до 13 120 юана.

Към края на март около 174,05 милиона души от селските райони са работили извън родните си места.