Политика

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спряВ АЕЦ „Козлодуй“ започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата.

На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване и ремонт, функционални изпитания и проверки, специализирани инспекции и експлоатационен безразрушителен контрол.Всички мероприятия се провеждат в съответствие с лицензионните задължения, изискванията на технологичния регламент за безопасна експлоатация и заводските изисквания, уверяват от АЕЦ „Козлодуй“.

В атомната централа е създадена необходимата организация за стриктно прилагане на въведените мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, за да бъде опазено здравето на работещите и да бъде осигурено изпълнението на предвидените дейности. 

Планира се годишният ремонт на пети блок да продължи до края на май, допълват от атомната централа.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи в съответствие с планирания график за електропроизводство, се посочва в съобщението.