България

300 000 руснаци се подготвят за почивка в Гърция

Русия подготвя чартърни полети до гръцките острови

Над 300 000 руски туристи ще приеме Гърция, стана ясно след посещението на гръцкия министър на туризма Харис Теохарис в Москва. Посещението донесе особено положителни резултати за възобновяване на туристическата дейност между Русия и Гърция, както и за по-нататъшното укрепване на връзките между двете страни.

По време на тридневния си престой в руската столица министърът проведе поредица от контакти с видни фигури в туристическата индустрия, високопоставени държавни служители и представители на частния бизнес сектор (туроператори и др.).

Посещението на г-н Теохарис в Русия беше широко отразено в медиите на страната, както печатни, така и електронни, факт, който потвърди интензивния интерес на руските туристи към Гърция.

„Моето посещение в Русия беше изключително конструктивно. През 2019 г. бяхме домакини на над 500 000 руски туристи в Гърция и с тазгодишното откриване на гръцкия туризъм сме готови да приветстваме всеки руски турист, който иска да прекара една незабравима, абсолютно безопасна ваканция в нашата страна. Дългогодишното приятелство между Русия и Гърция пролича във всички контакти, които имах по време на престоя си в Москва,“обобщи визитата си гръцкия министър.

В интервю за вестник „Известия” министърът на туризма изясни някои ключови елементи за откриването на сезон 2021 г. като обяви, че „възнамеряваме да отворим туристическите врати на 14 май. Това е датата, на която ще бъдат премахнати повечето ограничения и системата ще започне да функционира. Руските туристи ще пристигат в страната, ако имат или сертификат за ваксинация, или отрицателен PCR тест. Тестовете ще се провеждат на летищата и тези с положителен тест за COVID-19 ще бъдат изолирани. В Гърция се консултираме с Комитета по инфекциозни болести, както прави правителството на Русия. Затова е твърде рано да се каже, че всички ограничения могат да бъдат премахнати. Гърция има изчерпателен план за 2021 г., който ни позволява да гарантираме, че премахвайки както вътрешните, така и външните ограничения, ще можем да осигурим безопастност за общественото здраве и здравето на туристите“, заяви министъра.