Политика

Комисията "Цацаров" проверява групата за измами с инвестиции във фондови борсиАнтикорупционната комисия проверява групата, обвинена в измами с инвестиции в уж американски компании на фондовите борси.

До намесата на комисията се стигна, след като прокуратурата повдигна обвинения на задържаните. Разследващите са установили стотици пострадали. По данни на прокуратурата групата се е облагодетелствала с милиони левове.Собственикът на автосервиз в малък балкански град е сред жертвите на групата измамници, подлъгала хората, че инвестират в компании, които се търгуват на американската фондова борса, съобщи Нова тв. Мъжът го е срам в каква схема е попаднал.

„Юли месец 2019 година започнах да получавам обаждания. Първо ми искаха имейл адрес, за да ми изпратят информация за тяхната компания”, разказва той.

Поне два пъти пъти мъжът им отказва, но по думите му – те били доста настоятелни. Предложили му да инвестира в компании, чиито акции тепърва ще бъдат пуснати за продажба. Като вероятността за печалба е над 200%.

Инвестиционните посредници убеждавали, че имат лиценз от БНБ и няма никаква опасност за парите на вложителите, разказва потърпевшият.

Последвала нова оферта – ако инвестира още 1500 лв., могат да купят акции на изключително изгодна цена. Последвали нови плащания от страна на лицето.

След вложени 7 хил. лв., мъжът поискал да разбере как и кога ще може да получи печалбата си, защото получавал мейли колко добре вървят инвестициите му. Въпреки че доходността била не обещаните 200 %, а не повече от 70 на сто.

И така мъжът продължил да инвестира, докато общата сума набъбнала до 20 хил.лв. Когато поискал да изтегли част от печалбата, започнало прехвърляне между служители в компанията. Установил, че е измамен в началото на април, когато прокуратурата обяви, че е разбила банда, присвоила над 1 млн. лв.по тази схема.

„Тези хора, както и всички лица, които прокуратурата обвинява, стават незабавно лица, спрямо които Комисията започва проверка”, обясни председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.