Днес

Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да има, смята Ангел Кунчев

„Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения“. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на наскоро разформирования Национал оперативен щаб (НОЩ), за който днес премиерът в оставка Борисов каза, че е наредил да продължи да съществува.

Кунчев обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. „Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа“.

Коронавирусът в България: Борисов предложи д-р Симидчиев да оглави оперативния щаб

© Велко Ангелов

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19. „Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това – неминуемо ще има отражение на заболеваемостта“, категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

„България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно“, коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

Кунчев съобщи, че днес заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Според него колективният имунитет е постижим през август.