България

Чехия гони 18 руски шпиони, Прага обяви за издирване отровителите от Солсбъри

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха днес премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама човека. Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

Според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи – Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

„Имаме сериозни основания да смятаме, че агенти на отдел 29155 на ГРУ са замесени в експлозията в склад за боеприпаси“, уточни премиерът Бабиш.

„Ние сме в положение, подобно на това на Великобритания след опита за отравяне в Солсбъри през 2018 г.“, заяви Хамачек, цитиран от АП.

Премиерът отбеляза също, че президентът Милош Земан, известен с проруските си позиции, е бил информиран за случая и е изразил пълната си подкрепа за действията на правителството.

И.д. външният министър изрази съжаление, че тези разкрития „ще навредят на руско-чешките отношения“, предаде Франс прес. Той добави, че е призовал руския посланик Александър Змеевски да се яви във външното министерство в Прага.

В същото време чешката полиция обяви за издирване на двама мъже, посетили Прага и областта Злин на 11-16 октомври 2014 г. Тези хора са използвали руски паспорти на името на Александър Петров и Руслан Боширов, както и паспорт на Молдова на името на Николай Попа и паспорт на Таджикистан на името на Руслан Табаров.

Съдейки по снимките на издирваните мъже и паспортите с имената на Петров и Боширов, става дума за двамата руснаци, които Великобритания обвини през 2018 г. за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Според публикации на изданията The Insider и Bellingcat Петров и Боширов са офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига.