Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Президентът обсъжда с ДПС бъдещото управление

В телевизионни интервюта тази сутрин министри от кабинета в оставка лансираха тезата, че гласуваното миналата седмица решение, с което парламентът задължи премиера Бойко Борисов да се яви на изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост, има една-единствена цел – да бъде унизен министър-председателят.

Правителството в оставка не носи политическа отговорност пред 45-тото Народно събрание в същата степен, в която го носи редовно правителство. В този смисъл

Бойко Борисов е длъжен да се яви пред депутатите само по правилата на парламентарния контрол,

а „хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на власите“, коментира пред „Нова телевизия“ министърът на транспорта в оставка Росен Желязков.

„Доверието, което всеки парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура, облича го с доверие и отговорност. Това важи за правителство в мандата на този парламент. Този парламент не е дал доверие на този кабинет, кабинетът е дал оставка и политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на редовно правителство“, каза Желязков.

По думите му „на всеки е ясно, че целта е да бъде унизен премиерът, а не да се чуе планът, който е ясен и е съгласуван с работодателите, синдикатите и всички заинтересовани“.


Деница Сачева,

социален министър в оставка

Това, което се случва в Народното събрание, не е желание да бъде изслушан, а опит за унижение на министър-председателя, заяви и социалният министър в оставка Деница Сачева. По думите й всички обвинения, че дейността на Борисов не е публична, са несъстоятелни. „От гледна точка на съдържание, неговата дейност е публична. Това, че някой има желание за определена форма на публичност, е друг въпрос“, каза Сачева в интервю за Би Ти Ви.