Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Всеки трети европеец скептичен дали да се ваксинира

Скептицизмът по отношение на ваксините срешу коронавируса в ЕС остава висок, заяви вчера висш представител на съюза, като се позова на скорошно проучване. Той цитира проучване сред 27 000 европейци, направено през февруари и март.

Според Мартин Зелмайер, посланик на ЕС във Виена, 33 процента от жителите на съюза казват, че нямат желание да се ваксинират колкото се може по-скоро или въобще през пастоящата година. А подобно отношение застрашава така желаното от ЕС постигане на колективен имунитет посредством масова ваксинация, допълна той.

Зелмайер освен това призова за разбиране, ако планираният от ЕС т. нар. зелен ваксинационен сертификат не работи на 100 процента от самото начало. По думите му страните членки трябва да се разберат по два ключови въпроса преди пускането му, което би дало възможност на хората отново да пътуват.

Първо, трябва да е ясно кога човек ще се счита да ваксиниран – три седмици след първата доза или след пълна иминизация. Второ, страните трябва да се разберат дали ще признават само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, или ще включат в сертификата и вече широко използваните китайски и руски ваксини.