Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

"Фич" успокоява България, докато Борисов непрекъснато плаши с кризи

"Фич" успокоява България, докато Борисов непрекъснато плаши с кризи

© Associated Press

Неуспехът да се формира правителство след изборите през април създава възможност за продължаване на политическата несигурност, но това няма да доведе до значителни промени в ключовите икономически политики. Ангажирането с благоразумни фискални и макро политики, както и въвеждането на еврото се радват на широка и устойчива подкрепа, а никоя от спечелилите популярност партии, борещи се със сегашния елит, не търси промяна на отношенията с ЕС.“

Това се казва в позиция на рейтинговата агенция „Фич“, разпространена във вторник. Тя е в дисонанс с непрекъснатите заплахи от премиера в оставка Бойко Борисов за задаващи се криза след криза, когато правителството му бъде сменено със служебно.

Оценката на „Фич“ със заглавие „Българската политическа несигурност едва ли ще засегне ключови политики“ противоречи и на тълкуванието, което Борисов направи от мъглива нива на 20 февруари на повишаването на перспективата по кредитния рейтинг на България. Тогава той обясняваше на финансовия министър Кирил Ананиев, че агенцията се притеснявала от несигурност заради резултата на предстоящите избори:

След това Борисов обясни, че „неблагоприятни политически развития“ в съобщението на „Фич“ буквално означавало „сегашната коалиция да не управлява“, а че положителната и стабилна перспектива за държавата била именно за тази коалиция с „патриотите“. „Неблагопирятно“ означавало, че „идват други и спираме да си говорим за такива неща“, а отстраняването му от власт щяло да бъде грешка и връщане на държавата с години назад.

Сега „Фич“ посочва, че ГЕРБ и особено БСП са изгубили значителна част от подкрепата си и резултатът от изборите на 4 април се дължи на „общественото разочарование от традиционните партии, подсилвано от корупционни скандали на различни нива на управление и довели до серия от протести през последните години.“

Ето какво пише още в анализа на „Фич“:

„Все още виждаме малък риск от внезапни промени в макроикономическата политика, заради което променихме перспективата си. Всички партии, включително тези срещу статуквото, виждат значителни ползи от инвестирането и растежа благодарение на предстоящите програми, финансирани от ЕС. Между всички партии има и също толкова широк консенсус за приемането на еврото, както и за фискална предпазливост и за запазване рамката на валутния борд.

В действителност въпроси за върховенството на правото, качеството на институциите и корупцията се превърнаха в централни за вътрешната политика, което може да помогне за ускоряване на реформите в тези области, замотани при управлението на отиващото си правителство.

Ей така ще се хапят, че са сбъркали, обясняваше през февруари Борисов.

Ей така ще се хапят, че са сбъркали, обясняваше през февруари Борисов.

Индикаторите за управление в България съответстват на тези на други страни от категорията с рейтинг ВВВ, но са най-слабите в ЕС.

Когато се свикат нови избори, властта ще бъде поета от служебно правителство с ограничени правомощия и без възможност да прокарва законодателни мерки в парламент. Продължителна политическо блокирани може да отложи реформите, включително свързаните с възстановителния фонд Next Generation EU (NGEU), в който България е сред големите бенефициенти.

Все още няма яснота около условията за разпределяне на средствата (бел.ред. – под това обикновено се има предвид обвързването на достъпа до парите с върховенството на правото), но фондът попада все повече във фокуса с предаването в Европейската комисия на националните планове за възстановяване.

При отсъствие на яснота за капацитета на България да усвои и разпредели фондовете от NGEU – която може да се изправи пред институционални, административни и политически ограничения – още не сме правили оценка дали те биха подобрили дългосрочния потенциал за растеж чрез увеличаване на инвестициите и повишаване на производителността.

Слабото място на рейтинга на България е ниският ѝ потенциал за растеж.“

От „Фич“ отбелязват още, че ГЕРБ не е успяла да състави коалиция, дори след като Борисов е казал, че няма да остане премиер и че социологическите прогнози за предсрочните избори не вещаят някакво значително подобряване на перспективите за сглобяване на правителство. „Както се е случвало и в миналото, многопаритйна коалиция може да се окаже нестабилна“, допълва агенцията.