Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

Споровете за субсидиите, които видяхме на пленарното заседание на 45-ото народно събрание, създадоха усещането, че т. нар. дебат се води между глухи и кьорави.  ИТН се тръшнаха да въведат намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., позовавайки се на резултатите от референдума от 2016 г. Но някак си подминаваха факта, че референдумът бе и за въвеждане на мажоритарна система, нещо, за което те не се тръшкаха толкова, а даже напротив – отложиха, за когато му дойде времето.

ГЕРБ повтаряха като навити с ключе зайчета, че премахването на субсидията отваря вратата на корупцията, което може и да е така, но няма казуална връзка.

Всъщност истинският проблем е, че ние като общество не знаем колко струва съществуването на една партия и каква дейност е вътрешно присъща за политическите субекти по принцип. Защото нима не е корупция използването на субсидията за обогатяване на партийни лидери – нищо, че парите не идват пряко от олигархията.

Може би, за да върви работата в малкото дни до края на тоя парламент, а и при следващите, в първите дни трябва да се уточняват понятията и може би да се гласува нещо като парламентарна парадигма – термините, с които се водят споровете. По принцип базовите понятия в обществознанието се учат в гимназията и те са ключови, за да може хората да комуникират помежду си.