Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

България е извън първия списък на Лондон за безопасен туризъм

България е извън първия списък на Лондон за безопасен туризъм

© Reuters

Британското правителство обяви първия списък за безопасно пътуване в чужбина, в който България не попада сред държавите, за които не се изисква карантина, след прибирането от тях.

Страната е във втория по опасност списък и е сред тези, за които Лондон изрично заявява: „Не бива да пътувате до тези места за почивка“.

Схемата е само за Англия (другите съставни части на Обедиеното кралство – Шотландия,, Уелс и Северна Ирландия, още не са казали кога ще облекчат пътуването), влиза в сила от 17 май и ще се преразглежда на всеки 3 седмици.

Той е на принципа на светофара – безопасните държави и територии са в „зелената“ група и в тях засега са само 12, като от контитентална Европа са само 2 и това са Португалия и Гибралтар. Така вече няма да е незаконно пътуването в чужбина, когато не е по изключително належаща причина, но пък страните от списъка с най-малко ограничения имат собствени ограничения кой може да влиза тях.

Любопитно е, че за Малта се говореше като за почти сигурен член на „зеления“ списък, но не е в него. Испания заяви, че се надява скоро да попадне там, няма ги също Франция и Гърция. Трите страни са в „жълтия“ списък, което означава задължение прибралите се от тях да се самоизолират поне за 5 дни.

Но разчитащи на туризма страни като Турция, Непал и Малдивите влизат в „червения“, най-забранителният, списък и при завръщане от тях всеки (това е разрешено само за британски и ирландски граждани или чужденци с право на постоянно пребиваване) трябва да остане за собствена сметка 10 дни в специален карантинен хотел, одобрен от правителството.

Веднага изникна въпросът какво ще се случи с всички британци, желаещи да гледат в Истанбул „британския“ финал на Шампионската лига между „Манчестър Сити“ и „Челси“ на 29 май. Отговорът на властите е феновете да не пътуват, както и че се надяват УЕФА да намери компромисно решение и да премести финала на британска територия.

Преди и след пътуването ще се изисква PCR тест и препоръката на подготвящите се да пътуват е първо да проверят какви ограничения ги чакат при завръщате и да не правят резервации, които не включват възможност за възстановяване на парите, ако ситуацията с пандемията междувременно се промени.

Ето до кои страни и територии може да се пътува почти свободно:

Португалия
Израел
Сингапур
Австралия
Нова Зеландия
Бруней
Исландия
Гибралтар
Фолклендски острови
Фарьорски острови
о-в Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови
о-в Света Елена, Тристан дъ Куня и Асенсион.

Според Би Би Си в туристическия сектор са разочаровани, че не са отворени популярни сред британците дестинации. Истинският тест за това ще има ли поне отчасти нормални почивки ще е при първата ревизия на списъка 3 седмици след 17 май, т.е. на 7 юни. Това означава, че несигурността скъсява още повече туристическия сезон, а и властите открито съветват да не се пътува до страните от „жълтата“ група и предупреждава, че по границите ще има опашки заради сложната процедура за пресичането ѝ в двете посоки.