Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Гърция затвори най-голямата си ТЕЦ, спират нафтата за манастирите

Гърция затвори емблематична електроцентрала за производство на ток от лигнитни въглища. Настъпва краят на ерата на въглищата, съобщават гръцките медии.

Започва изграждане на 21 самостоятелни фотоволтаични системи за електрозахранване на манастирите в Света гора. Финансирането е в размер на 13 милиона евро от Европейския съюз.

До сега производството на ток в цялата обител беше с нафта и дори с дърва, коментират монаси.

След половин век дейност електроцентралата до град Козани затвори днес. ТЕЦ „Агиос Димитриос“ е най-голямата в страната – има три парогенератора и пет турбини с обща мощност 1585 мегавата.

Гърция започва амбициозна програма за замяна на лигнитните въглища с други алтернативи за производство на електроенергия. Централата ще се трансформира за работа с природен газ, съобщават от министерството на енергетиката.

Работещите в ТЕЦ Козани запазват работните си места. Правителството има програма с нова алтернативна заетост за хората в региона.

Гърция получава над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на лигнитните си тецове. Премиерът Мицотакис заяви, че до 2028 година Гърция ще се откаже напълно от изгарянето на въглища.