Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Гърция поставя над 2,3 милиона дози ваксини през май

С увеличаващия се брой ваксинирани граждани и благодарение на епидемичните мерки пандемията на Балканите постепенно стихва с изключение на Турция, където въпреки националния локдаун броят на новозаразените остава висок, предаде БТА. Тенденцията на намаляване на броя на новозаразените и на активните случаи продължава и правителствата на балканските страни постепенно и много предпазливо отменят ограниченията.

Кафенетата и ресторантите в цяла Гърция подновиха работа след шестмесечно затваряне. Те имат право да обслужват клиенти само в откритите си пространства. Повторното отваряне на ресторантите става при строги мерки: служителите трябва да си правят тестове веднъж седмично и да носят маски. Максимум шест души могат да бъдат настанени на маса и то само във външните части на заведенията. Ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 23 часа, за да спазят вечерния час.

Гърция предвижда да похарчи 11,6 милиарда евро тази година, за да компенсира ефектите на пандемията, след като миналата година похарчи 24 милиарда евро. Правителството залага главно на туристическия сезон, започващ на 15 май, за да даде тласък на икономиката. Повече от една четвърт от всички приходи в бюджета идват от туризъм.

От понеделник началните и средните училища в Гърция отново отварят врати, като учениците и учителите ще могат да присъстват след задължително самотестване. Темпът на гръцката национална програма за имунизация против коронавирус се ускорява, целта е цялото възрастно население да се ваксинира до юли, съобщи гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас.

Очаква се през май да бъдат поставени около 2,3 милиона дози ваксина, с което до края на месеца ще бъде надхвърлен броят пет милиона дози, каза министърът. Нямаме проблем с доставките на ваксина, подчерта той. От сряда в Гърция започна прилагането на еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън.