Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Останките от китайската ракета са паднали в Индийския океан

Останките от китайската ракета са паднали в Индийския океан

© Reuters

Останки от най-голямата китайска ракета са паднали днес в Индийския океан, предаде „Ройтерс“. Части от ракетата носител „Чанчжън 5В“, която изведе в орбита модул на китайската космическа станция, са влезли в атмосферата в 10:24 часа пекинско време (05:24 часа българско) и са паднали между Индия и Шри Ланка.

По-голямата част от компонентите й са се разрушили при навлизането на земната атмосфера. Тази информация бе съобщена от китайската космическа агенция след разпалените спекулации къде може да падне този 18-тонен обект, предаде „Франс прес“.

Китайските власти заявиха, че неконтролираното завръщане на сегмента от „Чанчжън 5В“, която на 29 април изведе в орбита първия модул от космическата станция, не представлява големи рискове. Организацията Спейс-Трек, която използва военни данни на САЩ, също потвърди навлизането й в атмосферата.

„Всички, които следят завръщането на „Чанчжън 5В“, могат да се отдъхнат. Ракетата падна“, написа в Туитър Спейс-Трек, която насърчава безопасността на космическите полети, защитата на космическата среда и мирното използване на космоса в световен мащаб.

Падането на сегмента потвърждава прогнозите на някои експерти, според които шансът е бил голям той да потъне в морето, защото 70 процента от планетата са покрити от вода, отбелязва АФП.

При все това неконтролираното завръщане на обект с такъв размер предизвика опасения за щети и евентуални жертви въпреки слабата статистическа вероятност.