Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Над 94 хил. земеделци са кандидатствали за евросубсидии

Над 94 хил. земеделци са кандидатствали за евросубсидии

© Надежда Чипева


Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

До момента в страната са подадени над 94 хил. заявления за получаване на земеделски субсидии от ЕС и националния бюджет, а регистрираните площи са около 37 млн. дка, което е съпоставимо с миналата година. Това става ясно от публикувана информация на агроминистерството. Днес изтича крайният срок, в който фермерите могат да кандидатстват за директни субсидии без санкции. От утре до 11 юни също могат да бъдат подавани заявления, но получаваната сума ще се намалява с 1% за всеки ден закъснение.

В информацията на земеделското министерство има още няколко важни срока. В период от 18 до 31 май всички кандидати за субсидии могат да направят корекции в заявленията си, както и да видят дали техните правни основания (документ, доказващ на какво основание се обработва дадена земеделска земя) се вижда в системата за кандидатстване за плащанията. „Дори и да не отворят заявлението в този период, след актуализацията, правните основания се появяват в ИСАК и ако има забележка, тя автоматично отпада“, се посочва в информацията.

Същевременно е дадена възможност за коригиране на заявленията и в срок между 1 и 11 юни. Важно условие е, че ще бъде налагана санкция от 1% от размера на промяната за всеки ден закъснение.

От 1 до 11 юни земеделските стопани могат да променят заявленията си със санкции в размер на 1% за всеки работен ден в този период за размера на промяната.

Земеделските субсидии годишно са над 1.5 млрд. лв. от ЕС и националния бюджет като срокът за изплащането им е от октомври до юни 2022 г. До края на юни тече и срокът за изплащане на парите към фермерите от миналогодишната кампания.