Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Осъдиха мъжа, зашлевил Макрон, на 18 месеца затвор

М ъжът, който във вторник удари плесница на френския президент Еманюел Макрон, беше осъден днес на 18 месеца затвор, 14 от които условно, съобщава БТА.

Прокуратурата в югоизточния град Валанс бе поискала 18-месечна присъда за Дамиен Т., който призна, че е зашлевил Макрон при посещението му в департамент Дром.

Насилието срещу високопоставен държавен служител във Франция се наказва с до 3 години затвор и глоба от 45 000 евро.

Мъж удари шамар на френския президент Макрон

Тази плесница, е „напълно недопустима“ и е „акт на умишлено насилие“, подчерта представителят на държавното обвинение Алекс Перен в присъствието на 28-годишния мъж с дълга коса, зелена фланелка и очила, съден по бързата процедура. В съдебната зала имаше и много журналисти.

Прокурор Перен поиска нападателят да бъде оставен в предварителния арест поради опасност от рецидив, предвид „своеобразната студена решимост“ на подсъдимия, който членува в дружества, свързани с бойни изкуства, Средновековието и комикси манга.
Досега Дамиен Т. не е бил познат на правосъдието.

Пред съда извършителят заяви, че е действал импулсивно, а не по план. Той бил мотивиран от гнева си, че Франция „запада“.

Французинът, идентифициран от медии като Дамиен Тарел, призна, че е ударил на президента „твърде силен“ шамар.

„Като видях неговото приятелско и лъжливо изражение, почувствах погнуса и реагирах бурно“, каза той пред съда. „Беше импулсивна реакция. Аз самият се изненадах, че се стигна до такова насилие“.

Дамиен Тарел разказа, че е обсъждал с приятели да вземат яйца или торта, които да хвърлят по Макрон, но се отказали.

Мъжът заяви на съда, че подкрепя движението на „жълтите жилетки“, което разтърси управлението на френския президент през 2019 г.

Той разказал на следователите, че има десни и крайнодесни политически убеждения, без да е член на партия или групировка, съобщиха от прокуратурата.

Днес Макрон не коментира делото срещу Тарел, но каза, че „нищо и никога не оправдава насилието в едно демократично общество“.

Пред френската телевизия Бе Еф Ем президентът заяви, че не е кой знае какво да те зашлевят, когато се приближаваш към множество, за да поздравиш някои от хората, чакали твърде дълго.

Шамари, яйца, удари – „любовта” на хората към политиците

„Не трябва да правим този глупав и насилствен акт по-значим, отколкото е всъщност“, посочи Макрон. Същевременно френският президент предупреди, че станалото не бива и да се омаловажава, защото всеки служител, облечен с държавна власт, следва да бъде уважаван.

Друг мъж, арестуван по време на суматохата след плесницата – Артюр С., ще бъде съден за незаконно притежаване на оръжия. В дома му са открити книги, сред които „Моята борба“ на Хитлер, както и знамена – едното, символизиращо комунизма, а другото – руската революция. Артюр С. също няма полицейско досие.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>