Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Какво искат софиянци спешно да променят в квартала си

На дискусиите гражданите пишат идеите си на тематични табла.

© Максим Караджов

На дискусиите гражданите пишат идеите си на тематични табла.

По-висок данък за колите, защото са твърде много в София; част от местните данъци и такси да остават в района, за да се благоустроява; да има зелени класни стаи в парковете, заради пандемията Това са някои от предложенията на граждани, дадени на среща в парк „Св. Троица“, организирана от екипа на „Софияплан“, който създаде визията за развитието на града до 2050 г.

Това е втора среща от планирана поредица до 23 юни. Дискусиите са в различни по характера си шест зони на София. Идеята е не само да се съберат интересни предложения от гражданите, но и да се активира предприемчивия им дух. За първи път те ще имат право да участват в проекти, финансирани по европрограма за регионално развитие за периода 2021-2027 г. Това обясни арх. Любо Георгиев, директор на „Софияплан“. Новото изискване е за минимум трима партньори по даден проект като единият може да е от публичната сфера – община или район, другият да е университет или училище, а третият – етажна собственост, регистрирана като юридическо лице, обясни арх.Георгиев. Условието е предложеният проект да бъде включен в Програмата за развитие на София, в чието изготвяне участва „Софияплан“.

Първата среща бе с граждани, живеещи в зона Централна градска част. На нея зелените идеи бяха по-различни от тези в парка „Св.Троица“ – да се обмислят зелените улични връзки между отделните паркове; да се ограничи достъпът на домашни любимци в Докторската градина; да заменим повсеместното паркиране с озеленени площи; да се ремонтира парк „Заимов“

Екипът на „Софияплан“ предварително задава теми, които са проблемни за дадената зона от града и очаква предложения от гражданите как да се въздейства. За устойчивото опазване и управление на културното наследство в централната градска част софиянци искаха работещи механизми за обновяване на къщите-недвижими културни ценности. Предлага се учениците да бъдат включени в инициативи за почистване, поддържане и опознаване на паметниците. И на двете срещи – пред Народния театър за Централна градска част, и в парк „Св.Троица“ за Широкия център и стари периферни квартали, гражданите неизменно предлагат да се изградят обществени тоалетни.

Дискусиите с граждани за търсене на обратна връзка и за конкретни мерки ще продължат на 14 юни в с. Горни Богров, а на 17 юни – в район „Люлин“. Повече информация може да се получи на страницата на „Софияплан“ във фейсбук.