Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Как да почистим зъбите на домашния любимец

У стната хигиена е също толкова важна за кучетата и котките, колкото и за хората. Лошата  грижа за зъбите и венците може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като увреждане на бъбреците, черния дроб и сърцето. За щастие, почистването на зъбите на домашния ви любимец може да бъде изключително лесно.

Vbox7 събра в канала си „Zoo Box“ най-доброто, което можем да направим, за да се погрижим за устната хигиена на своята котка или куче.


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Мийте зъбите с паста и четка за зъби

Както при хората, така и при животните, миенето с четка и паста за зъби остава най-добрият метод за почистване на зъбите. Важно е да започнете да учите домашните си любимци още докато са малки, но е добре да изчакате да сменят млечните си зъби. 
Задължително използвайте специална паста за зъби, защото човешката може да бъде опасна за тяхното здраве. И при котките, и при кучетата е важно да миете зъбите поне веднъж седмично, макар, че колкото по-често, толкова по-добре. Оставете домашния си любимец сам да избере вкуса на пастата за зъби, за да бъде миенето с нея максимално приятно. 

Дъвчащи лакомства за кучета и котки

Те са идеален помощник в поддържането на устната хигиена на всеки домашен любимец.  Помагат за намаляване натрупването на плака и зъбен камък, полират зъбите до блясък, а благодарение на ръбестите им форми, се стимулира притока на кръв към венците, както и лесното почистване между зъбите. Дъвчащите лакомства за зъби се предлагат в различни размери и форми, използват се хипоалергенни съставки, които намаляват бактериите, причинители на лошия дъх. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Спрей или гел за зъби

Спрейовете са идеално решение, ако домашния ви любимец не може да изтърпи миенето с четка и паста за зъби. Те убиват бактериите, предотвратяват натрупването на зъбен камък и плака и премахват лошия дъх. Спрейовете са изключително лесни за използване – достатъчно е само да напръскате зъбите и венците на домашния любимец. 
Геловете са чудесен помощник в предотвратяването на възпалението на венците, намаляват отлагането на плака и неутрализират неприятния дъх. 

Редовни профилактични прегледи при ветеринарния лекар

За да поддържате здравето на устната кухина на вашия космат приятел, е добре редовно да  посещавате вашия ветеринарен лекар. Той ще открие стоматологичния проблем, който може да не забелязвате и ще избере най-правилното лечение за домашния ви любимец. Добре е да посещавате ветеринарния лекар за профилактични прегледи на всеки 6 или 12 месеца. 

Той ще направи рентгенова снимка, с която ще провери челюстта и корените на зъбите, при нужда ще премахне плаката под линията на венците, където четките за зъби не могат да достигнат, ще полира зъбите, за да премахне плаката и зъбния камък, докато кучето ви е под пълна упойка. Ветеринарните лекари могат безопасно да запълнят или извадят зъби, ако е необходимо. 

По темата