Любопитно

"Галъп": 70% от българите са против отстъпки пред Скопие

Проучване на „Галъп“ сочи, че 70% от българите са против отстъпки пред Северна Македония, на противоположното мнение са 19,3%. Останалите се колебаят.

Проучването е проведено между 14 и 16 юни сред 890 пълнолетни българи чрез телефонно допитване.

Галъп интернешънъл
Галъп интернешънъл
Източник:
Галъп интернешънъл

Посещението на премиера на Северна Македония Зоран Заев в България остана без конкретни резултати. След срещата със служебното правителство стана ясно, че България не е готова да вдигне блокадата на пътя на нашата съседка към Европейския съюз, посочва в репортажа си NOVA.

Срещите на Зоран Заев у нас приключиха с конкретни предложения, но без конкретни решения. Северномакедонският премиер проведе разговори със служебния министър-председател Стефан Янев, с президента Румен Радев и с лидери на политически партии. Това, което стана ясно след тях – всички подкрепят Северна Македония в пътя й към Европейския съюз, но след като бъде спазен договора за добросъседство.

Разговорите на премиера Зоран Заев със служебния министър-председател Стефан Янев продължиха повече от час и завършиха по приятелски, с добри думи за общо бъдеще в Европейския съюз, но не без условия.

„Политиката на Република България в това отношение е неизменна и неотклонна от много години. Това, което констатирахме е, че в момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и на диалога. Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, заяви Янев.

След срещата стана ясно, че Зоран Заев е дошъл с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени. Какви са те обаче – не беше съобщено.

„Аз знам, убеден съм, че днешните срещи в София ще доведат само до добро за двата братски народа. Апелирам българския народ, чрез своите лидери, да продължи да помага на Република Северна Македония по нашия път към Европейския съюз. За нас друга алтернатива няма“, каза Заев.

Премиерът Стефан Янев отговори и за кого ще вика на Европейското, ако гледат футбол заедно със Заев. „Очевидно като имаме гости от Северна Македония – за Северна Македония“, коментира той.

След срещата на „Дондуков“ 1 делегацията от Северна Македония се премести на „Дондуков“ 2 при президента Румен Радев. Държавният глава отправи критики към предишното управление и на тази тема.

„За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица. Диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС“, заяви Радев.

Пред Президентството северномакедонската делегация беше посрещната от младежите на ВМРО. Те ги очакваха с питка хляб и мед, по думите им – спазвайки българската традиция. До пряк контакт обаче не се стигна.

Още сутринта след пристигането си премиерът на Северна Македония посети централата на ГЕРБ, където проведе разговор с лидера на партията Бойко Борисов. Веднага след това се насочи и към „Позитано“ 20 за разговор с председателя на БСП Корнелия Нинова. Основна тема и на двете срещи отново бяха двустранните отношения.

Посещението на северномакедонската делегация продължава. От премиера Зоран Заев NOVA научи, че по-късно делегацията е поканена на вечеря при президента Румен Радев.

Проучването на „Галъп“ е на база национална извадка (890 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 14-16.06.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души.

Румен Радев пред Зоран Заев: Очаквам скоро да имаме македонски посланик в София

Зоран Заев призова Македония и България да поддържат добросъседски отношения

Каракачанов призова Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>