България

В Гърция гласуваме в 32 секции, бавят разрешение за още в други страни

Само в пет града и общо 10 секции ще може да се гласува засега в Германия на 11 юли – посолството в Берлин, двете генерални консулства в Мюнхен и Франкфурт на Майн и почетните консулства в Магдебург и Щутгарт.

116 секции да бъдат разкрити в Германия, одобри ЦИК. До момента обаче правителството в Берлин не е дало съгласието си да бъдат разкрити 106 секции извън посолството и консулствата на България. “Поради това, че към момента такова разрешение все още няма, тези избирателни секции се обявяват в настоящото решение на ЦИК под условие и няма да има възможност да бъдат открити, ако до 30 юни германските власти не дадат разрешение”, се посочва в решението на комисията, с което бяха одобрени рекордните 791 пункта за гласуване на българи зад граница.

До този голям брой се стигна, след като последните промени в Изборния кодекс позволиха разкриването на над 500 автоматични секции в чужбина – места, на които на избори през последните 5 г. е имало поне 100 избиратели, и отпадането на ограничението за до 35 секции за страни извън ЕС.

Най-много ще са местата за гласуване във Великобритания – 135, или със 100 повече спрямо предишните избори на 4 април. В Турция българските граждани ще могат да гласуват в 121 секции. Сред другите държави с големи български общности – в Испания секциите ще са 67, в САЩ – 58, в Гърция – 32, и др.

Една от секциите в Гърция, която трябва да бъде разкрита в Халкида, пък се оказа в графата с местата за гласуване в Дания вероятно след допусната техническа грешка. Заради сложна епидемична обстановка или военни конфликти секции няма да се отварят в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан, Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия, КНДР, Казахстан и Узбекистан.

Във вторник ЦИК е насрочила консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състава на секционните комисии в чужбина. “Големият брой избирателни секции извън страната вероятно ще даде възможност в съставите им да има и представители на българските общности в чужбина. Вече имаме предложения за членове на секциите”, каза говорителката на ЦИК Росица Матева. Днес Централната избирателна комисия трябва да обяви обществената поръчка за доставка на още 1500 машини за гласуване. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БНР.

След като “Сиела Норма” отказа да достави устройствата, комисията започна директни преговори с производителя на машините – “Смартматик”. По информация на в. “24 часа” от компанията имат готовност да доставят над 1600 машини, в случай че ЦИК иска повече устройства. Предложената единична цена на машините е около 4200 лв. без ДДС, или общо около 8 млн. лв. с ДДС.

След сключване на договора със “Смартматик” се очаква и ЦИК да вземе решение в колко от големите секции ще има по две машини за гласуване в изборния ден. Иначе е ясно, че само с машини у нас ще се гласува в 9401 секции. Предварителните данни сочат, че за секциите в чужбина ще са нужни общо около 400 устройства, като в този брой влизат по две машини за местата с най-много избиратели. “Идеята ни е е поне в 700 секции да бъдат поставени по две устройства. В тези секции на предходните избори са гласували повече от 450 избиратели”, обясни Матева.