Политика

Зам.-министър: Цените на тока и парното ще растатЦените на тока и парното ще растат, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Александър Николов в предаването „Лице в Лице“. В рамките на няколко години кумулативната загуба от няколко проекта в енергетиката е 10 млрд. лв., обясни той.

На въпрос на тв водещата това ще тласне ли цените на тока и парното нагоре, Николов каза: „Ако активите не са преструктурират, ако в тях не се инвестира, да кажа, че цените на тока, на отоплението ще намаляват, ще бъде лъжа. Те ще се увеличават.“ Според него принос затова ще имат цени на горивата, на петролните продукти, цените на емисиите, които страната плаща заради въглищните централи, липсата на адекватно управление на активите, липсата на стратегическа визия за преструктурирането на икономиката.  Макар че цените на тока и парното ще растат, добрата новина според Николов е, че ако страната се движи в правилната посока, с Плана за възстановяване и устойчивост, има достатъчно инструменти в ЕС, за да  бъде подпомогната системата.

„Планът е достатъчно широк, но средствата трябва да се разходват разумно, за да има стабилизация на сектора – коментира Николов. – Тоест, дълговете трябва да спрат да се трупат.“ Той уточни, че няма предвид само разходването на средствата, а мениджмънтът на дружествата, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) трябва да изготви програма за оптимизиране на разходите. 

Зам.-министърът посочи, че служебният кабинет има идея как да се стабилизират разходите на дружествата: „Изискахме от всички програми за оптимизация – обясни той. – На някои места отговорите не са удовлетворителни, на други места изглеждат разумно и ще продължим в тази посока.“ 

Запитан за интерконектора с Гърция и за сигналите за нарушения там, Николов каза, че е избран подизпълнител и е направена проверка.

„Работата по проекта изглежда с достатъчно добро качество, изпратихме визията на нашето министерство и заявихме, че няма да толерираме допълнително забавяне. Ако има такова, ще търсим компенсации от изпълнителя – каза Николов. – Очакваме в средата на 2022 г. интерконекторът да работи ефективно.“

Според него при АЕЦ „Белене“ кабинетът няма как да повлияе на процедурата. „Проектът зависи от редовното правителство“, каза той. Според него оттук нататък въпросът е как загубата да бъде минимизирана и поне част от активите, като реактора и каквото е възможно, да се използват.

На въпрос на водещата възможно ли е това да стане в АЕЦ „Козлодуй“ Николов уточни, че ще са необходими доста изследвания, проучвания и самият той не може да се ангажира с отговор, защото ядрена енергетика без съдействие и гаранции от държавата не може да се развива.

По повод мистериозно изчезналата Пътна карта за Балкански поток, Николов каза: „Никой не знае как изглежда. Това се твърди от всички дружества, към които отправихме питания. Тя е разписана и не може да бъде открита. Много интересно! Защо го няма този стратегически документ? В него нещо сензитивно ли има, изчезнал ли е, нямам идея, но официалните отговори от дружествата под шапката на министерството са, че няма такъв документ при тях.“ 

На въпрос след като Балкански поток ще ни струва 3 млрд. лв., страната на печалба или загуба е, Николов каза, че проектът сам по себе си е правилен, но изпълнението, ангажиментите и финансовия резултат, са друга тема.

„Мога да се изразя много меко – той не е достатъчно ефективен, не е ясно кога инвестицията ще се върне, резултатите до момента не потвърждават, че ще се изплати за 11 години, периодът ще е по-дълъг, защото консумацията на газ в ЕС ще се промени драстично след 2030 г. Разходите не са ефективни – 3 млрд. лв. за разширение на газопреносна мрежа от 474 км.“  Според него е могло проектът да бъде по-добър, а сега се констатират пропуснати ползи и е имало отказ от вземания. „Ако проектът се правеше от частен инвеститор, той със сигурност не би взел такова решение“, каза Николов.