Днес

Кратки новини: На 2 юли започва делото срещу Лиляна Деянова-Лилана

Кратки новини: На 2 юли започва делото срещу Лиляна Деянова-Лилана

© Георги Кожухаров

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Петнайсетгодишно момиче от Сливен е починало в областната болница

Детето е било прието в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ с гадене и повръщане преди дни, като вчера се е влошило, съобщи БТА. Извикан е бил реанимационен екип. Направени са му били различни изследвания, като последното е било вчера – скенер, а при поставяне на маската в скенера, то е починало, са съобщили от болницата пред агенцията. Уточнили и че момичето е било с тегло около 115 килограма, посочиха още от болничното заведение. Би Ти Ви съобщи, че предстои проверка по случая от медицинския одит.

На 2 юли започва делото срещу Лиляна Деянова

Тя е по-известна като певицата Лилана и още шестима души, подсъдими за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, съобщи БНР. От спецпрокуратурата съобщават, че според събраните доказателства за времето от 2016 до 25 април 2020 групата е усвоила неправомерно над 2 млн. лева. Обект на разследване са 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми. По 4 от тях изплатените средства са били върнати, 3 договора са прекратени, без да се стигне до отпускане на средства, а за останалите 4 са назначени експертизи.

Здравният министър разреши свижданията в болниците

От 22 юни се разрешават свижданията в болниците при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий. При посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения се спазват всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.

Двама надзиратели са отстранени заради дисциплинарни нарушения

Главният надзирател в сектор „Арести“ при областна служба „Изпълнение на наказанията“- София, инспектор Тони Тодоров е отстранен от длъжност със заповед на министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Причината е образувано дисциплинарно производство заради тежки дисциплинарни нарушения, включително нарушаване на охраната и сигурността в ареста на бул. „Г. М. Димитров“ и нерегламентирани контакти със задържани лица и цивилни граждани. Отстранен от длъжност е и младши инспектор Георги Гишин – надзирател в ареста на бул. „Г. М. Димитров“ към Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – София. Срещу него е образувано дисциплинарно производство за нарушаване на служебната дисциплина и за деяния, несъвместими с етичните правила и поведение на държавните служители, съобщават от Министерството на правосъдието.