Политика

Лекарство с антитела намалява хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19Компаниите „ГлаксоСмитКлайн“ и „Вир байотекнолъджи“ обявиха, че окончателните резултати от последния етап на проучването на тяхното лечение с моноклонални антитела потвърждават, че то значително намалява хоспитализациите и смъртните случаи сред високорискови пациенти с Ковид-19, ако терапията започне в ранните етапи на заболяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Лекарството сотровимаб, което бе разрешено за употреба в САЩ през май, получи подкрепа от Европейската агенция по лекарствата.Фармацевтичните компании съобщиха също, че Националните институти по здравеопазване в САЩ препоръчват сотровимаб за лечение на високорискови нехоспитализирани пациенти с леки до умерени инфекции Ковид-19.

Лечението „запазва активността си“ срещу будещите в момента тревога варианти на коронавируса, се посочва в актуализираните препоръки на американската агенция.

В изследване, проведено сред 1057 пациенти, сотровимаб довел до намаляване със 79 на сто н риска от хоспитализация за повече от 24 часа или смърт, съобщиха двете компании.

Сотровимаб е лекарство от групата на т.нар.моноклонални антитела, които имитират естествените антитела, произвеждани от организма за борба с инфекцията.

Подобни терапии са разработени от конкурентните компании „Редженерон“ и „Ели Лили“ и бяха одобрени от американските регулатори за лечение на нехоспитализирани пациенти с Ковид-19.