България

Гърция обяви „привилегиите“ за ваксинирани и преболедували Ковид

Използването на маска ще бъде задължително в театрите, кината и отворените и затворени стадиони

Гръцкото правителство обяви „привилегиите“ за ваксинирани и преболедували от Ковид. Програмата бе представена от Държавния министър Йорго Герапетридис и министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис.

Според изготвената програма на правителството търговските обекти на закрито, кафета, стадиони, развлекателни центрове се разделят на две категории: Чисти пространства и смесени пространства.

Първата категория от „чисти пространства“ ще се допускат само хора, които са придобили имунитет, т.е. ваксинирани с две дози или с еднодозова ваксина и са преминали 14 дни след окончателната им ваксинация или хора със сертификат за преболедуване от последните шест (6) месеца.

В „смесените пространства“ ще се допускат всички, които могат да посещават „чистите пространства“, както и тествани с PCR тест или бърз тест, с отрицателен резултат за последните 48 часа.

Затворените пространства са разделени на категории: Затворени пространства, различни от развлекателни центрове (кина, театри, ресторанти, кафенета), заведения за забавление с жива музика, стадиони и други.

Използването на маска ще бъде задължително в театри, кина, отворени и затворени стадиони. Заетостта в „чистите пространства“ ще бъде от 75 до 85% от общия капацитет. За „смесени пространства“ от 25% до 75%.

Разпоредбата влиза от сила от 15 юли.

Всяко заведение трябва да обяви към коя категория ще принадлежи, като на входа ще има специално обозначение.