Любопитно

Какво ще е времето през юли- започва с жеги, следват бури

Ю ли ще започне със слънчево и горещо време, дневните температури ще достигат на места до 38-39 градуса, но ще последва захлаждане. Въздушната маса ще стане неустойчива и ще има валежи и гръмотевична дейност.

Това съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, а валежите – значителни, както и условия за градушки и временно усилване на вятъра.

След относително стабилизиране на времето около 4-5 юли, към 6-7 юли се очаква ново влошаване, с валежи и понижение на температурите. Впоследствие до края на десетдневието валежите чувствително ще намалеят, а температурите ще се повишават.

Опасно време утре: Жълт код за горещини в цялата страна

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода ще премине атмосферно смущение и ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми.

През третото десетдневие вероятност за краткотрайни валежи има в началото, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време, прогнозира Марияна Попова.

Най-ниските минимални температури през юли в България ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите температури ще са между 34 и 39 градуса.

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Спират ли валежите

Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>