България

Нашенци въртят черна борса за бързи тестове, на границата ги хващат

Нашенци въртят черна борса със сертификати за отрицателни антигенни тестове. На 19 юни Гърция обяви, че вече ще приема документи от бързо изследване и на хартия. Фалшивите негативни резултати у нас се продават на цена от 30 лв. и са хит в Сандански. С лекота обаче могат да се намерят и в много други градове от страната, включително София, Пловдив, Русе, Петрич и Сливен.

Гръцки медии алармират, че менте документите не винаги могат да бъдат разпознати от властите по границите, особено ако са професионално направени и съдържат всички атрибути. Именно поради тази причина, на влизане в южната съседка отново се правят бързи тестове на случаен принцип. Въпреки това граничните власти всеки ден хващат и фалшификати, потвърдили пред „Телеграф“ от МВР. Най-често тарикатите, които са се опитали да преминат с такъв документ, биват връщани.

В случай обаче, че не ги хванат на границата, рискът е още по-голям. Причината е, че след влизане в Гърция, ако властите спрат туристи за проверка и се усъмнят, че резултатите са менте, могат да ги подложат на наказателна отговорност. Глобата за фалшифициране на тест е 3000 евро, като е предвиден и арест за 24 часа.

Надеждите на властите са от 1 юли ментетата да бъдат пресечени с официалното въвеждане на т.нар. зелени паспорти. Всъщност у нас той е в сила още от началото на този месец, но в него досега се вписваха само ваксинациите и старите положителни PCR тестове, които са доказателство за преболедуване. Предвидено е обаче в единния европейски сертификат да бъдат вписвани и негативните тестове, както от антигенните, така и от писиар изследванията.