Политика

Обратно в офиса сред по-здравословна среда с растенияСлед пандемията клиентите на „Ботаниклаб“ са станали по-целенасочени и вече търсят озеленяване, идвайки с готови идеи, казват двете съдружнички във фирмата – Нуша Огнянова и Биляна Лесидренска– Как се отрази пандемията на бизнеса ви? Какво се случи с фирмата ви например през март миналата година, когато бе обявено извънредното положение? Повечето от клиентите ви са офиси и заведения, а те бяха силно засегнати от забраните поне в началото.

Биляна Лесидренска: В първите три месеца ние си останахме у дома, защото основно клиентите ни са офиси, заведения и хотели, а те бяха много силно засегнати. Ние нямахме бизнес на практика, трябваше да помислим какво точно да правим. Но много държим на екипа си и, слава Богу, не се наложи да освобождаваме хора. Успяхме да създадем организация и да работим от вкъщи цели три месеца, макар в началото да не очаквахме, че ще е толкова дълго време.

– Как точно се грижихте за тези растения, които сте доставили, те едва ли могат да се поливат от разстояние?

Биляна Лесидренска: Точно така, забраните се оказаха пагубни за много растения. Когато хората започнаха полека-лека да се връщат в офисите, ние също отидохме там и започнахме да възстановяваме щетите, които дългото отсъствие бе нанесло. Въпреки всичко останахме в близък контакт с нашите клиенти и им предложихме нови начини как да се грижим за растителността. Направихме план, чрез който и двете страни да са доволни. Предложихме да им намалим абонаментните такси например, а някои клиенти, като заведения например, получиха безплатна услуга за няколко месеца.

– Какви са наблюденията ви върху тези традиционни за вас клиенти в пандемията. Какво се промени в техните вкусове, очаквания?

Нуша Огнянова: Анализирахме ситуацията и се съсредоточихме върху това как те евентуално биха реагирали в следващите една-две години. Разширихме нашето портфолио, за да сме по-гъвкави. Увеличи се например нуждата от поддържане на озеленяванете в помещения, в които дълго време не е имало хора. Така че тази абонаментна услуга за поддръжка на растителност много се разви в последната една година.

Друга тенденция, която продължава да се развива, е свързана с „новото нормално“. Много фирми преразгледаха порядките си по отношение на социалната дистанция, на присъствието на определен брой хора в дадено помещение. Налага се да се прекрояват отново пространствата. Това наложи и увеличение на търсенето на услуги от компании като нашата.

От края на миналата година забелязваме, че и партньорите, с които работим, залагат на по-голям обем растителност от преди. Самите ни клиенти са готови за повече и по-обемно озеленяване. Ние работим с големи компании най-вече в IT бранша, а знаете, че там има огромни помещения със стотици служители. Това налага в новата реалност да се мисли за нов тип сепарационни конструкции и различни други решения за отделяне и обособяване на отделни зони. Предлагат се различни типове прегради – такива, които подобряват акустиката, които поглъщат шума и праха и пречистват въздуха. Какво по-красиво от това тези прегради да са с растителност?

– Вие имате над 140 клиента. С какво се съобразявате на първо място и на второ, когато започнете да работите с нов клиент?

Биляна Лесидренска: Тази година вече забелязваме много по-целенасочено търсене на нашата услуга. Обичайният ни клиент допреди време беше фирма, чиито представители идваха и казваха: Имаме такъв бюджет, искаме да ни направите нещо красиво, с декоративен ефект, според него. Докато сега вече идват с готови идеи, търсят многфункционалност и решенията им не са емоционални, а целят справяне с проблеми. Те имат някакви точни функционални изисквания.

При първа среща с нов клиент на място по принцип държим да знаем защо искат точно озеленяване. Опитваме се да разберем сърцевината на тяхната нужда. Създаваме няколко различни концептуални решения, после проектираме и остойностяваме. Ако преди време имахме много такива срещи, които бяха напразни – изпращахме предложенията и не следваше отговор от тяхна страна, то сега почти нямаме случай да не ни отговарят. т.е. хората вече целенасочено ни търсят.

– Кое е най-екзотичното или странно желание на ваш клиент?

Нуша Огнянова: В началото на тази година при проект за една IT компания, мениджърът, който беше чужденец, имаше специално отношение към редки видове орхидеи. Там концепцията за офиса беше да съчетава усещането за офис, художествена галерия и ботаническа градина. Беше нещо много нестандартно и малко трудно за нас.

Сега вече не ни се налага като в началото да обясняваме на нашите клиенти защо са толкова важни растенията, не се налага да ги образоваме, те идват с готови изисквания или с някакъв проблем, който имат в офиса си и трябва да се разреши.

– Вероятно имате връзки с интериорни дизайнери и архитекти, с които имате общи клиенти. Какво точно представлява съвместната ви работа с тях?

Биляна Лесидренска: Да, работим с много архитектурни студиа. Опитваме се да ги стимулираме да ни препоръчват. Много се радваме, че по време на пандемията това партньорство се изгради и заедно преминахме през кризата.

По време на затварянето на бизнеси кандидатствахте ли за някои от мерките за подкрепа на бизнеса и какво е мнението ви за тях?
Биляна Лесидренска: Използвахме много активно програмата 60/40 и ми направи впечатление, че за разлика от много други колеги, които се оплакваха, ние не срещнахме никаква трудност. Даже напротив, администрацията беше много отзивчива, винаги когато се случеше нещо да не сме попълнили както трябва, ни се обаждаха и ни съветваха какво да направим. Така че държавната подкрепа ни помогна. За други мерки не сме кандидатствали, тъй като не попаднахме в обхвата им, но 60/40 на практика ни помогна в голяма степен да запазим персонала си.

– Хрумвало ли ви е взимате кредит за разрастване на бизнеса или да търсите по друг начин допълнително финансиране.

– Нуша Огнянова: Засега не, ние и бизнеса си сме започнали без кредити. Но ще направим това, когато имаме конкретна нужда да се развием и извън България, или ако решим да предложим на пазара някой иновативен продукт.

– Любопитно ми е каква иновация би могло да има в сферата на озеленяването?

Биляна Лесидренска: Ние вече замисляме система за изкуствен интелект или по-скоро система, която сама отглежда растението. Има такива саксии, които сами алармират, ако има нужда от нещо растението в нея. Такова нещо би помогнало на много домакинства да се справят сами с отглеждането на растенията.

Преди години кандидатствахме в един конкурс за зелени иновации, така че имаме иновация на ниво идея. За съжаление, тя решаваше проблеми на т.нар. отворени пространства, каквито напоследък вече не са актуални и нуждите не са вече такива, каквито бяха през 2018 г.